Izaberite stranicu

Светом литургијом на Видовдан у храму Светог Јована Владимира у Бару началствовао је страјешина храма протојереј-ставрофор Слободан Зековић. Саслуживали су протојереј-ставрофор Радоман Мијаиловић, протојереј Љубомир Јовановић и јереј Младен Томовић. О завјетној слави српскога народа у својој бесједи говорио је отац Слободан.

„Свети кнез Лазар косовски и свети мученици који су са њим пострадали својом крвљу су на Косову пољу прије 630 година исписали и запечатили једном заувјек тај неразориви савез православнога народа Српскога и Светосавскога са Христом Богом распетим и васкрслим. Кроз нашу бурну историју која је сва у знаку крста и васкрсења било је много знаменитих догађаја. Много славних бојева. Било је много великих побједа на бојном пољу. Било је толико јунака који су својом храброшћу овјенчали и украсили нашу историју којом се поносимо, али било је такође и много тужних догађаја и великих пораза и великих страдања. Али од свих тих великих догађаја које памтимо, којих се са поносом сјећамо из цијеле наше историје, овај датум је посебно уписан. И као што је свети град Јерусалим у коме је стари Израиљ склопио савез са живим Богом и у коме је Христос своју пречисту крв за нас и за читав род људски слопио, као што је тај свети град у центру свијета и у срцу сваког човјека који у Бога вјерује, тако је и за свакога православног србина Косово и Метохија свето мјесто. Наше срце, срце нашега срца, душа наше душе. И увијек се на овај свети дан преиспитујемо да ли смо достојни наследници светога кнеза Лазара и наших светих предака, који су се његовом жртвом, његовом вјером, његовом храброшћу и љубаљу кроз вјекове надахњивали и тај свети завјет чували и нама га оставили у аманет да га и ми држимо“, казао је он.

Додао је да смо често пута посртали и падали, али да смо се увијек изнова подизали, васкрсавали и враћали овоме светом завјету који је једини сигурни пут спасења за свакога од нас.

„А тај завјет, тај пут није ништа друго него пут Христа Богочовјека. Пут јеванђелски, на који нас је упутио, који нам је указао и утабао Свети Сава. А Свети кнез Лазар својом крвљу и крвљу својих витезова једном заувјек омеђио, ограничио и утврдио. И када год смо се тога светога пута држали, иако су наилазила и страдања и искушења, увијек је Господ био са нама и десница Божија нас је пратила и подизала. То да нам буде наук да се трудимо и ми да не обрукамо своје свете претке, него завјету Светог кнеза Лазара, Светога Саве, Светог Јована Владимира и свих Светих из рода нашега да будемо вјерни. Да се трудимо као Хришћани, да живимо као хришћани и да одлазимо са овога свијета са вјером и надом у васкрсење и вјечно спасење које нам Христос Господ дарује“, казао је прота Слободан Зековић.

По завршетку Свете литургије одржан је парастос за све војнике и војсковође српске који су пострадали за вјеру и отечество надахнути примјером, витештвом и вјером Светог кнеза Лазара, од Косова, па до наших дана.

Отац Слободан је на крају подсјетио да се због великог интересовања вјерног народа наставља потписивање петиције за повлачење закона о вјероисповјести које ће трајати до Петровдана.

Дејан Вукић

Pin It on Pinterest

Share This