Izaberite stranicu

Послије „Фигаро магазина“, о тешкој ситуацији Срба на Косову и Метохији, двадесет година послије сукоба у јужној српској покрајини, пише још један читани француски недјељник „Маријан“. У репортажи на шест страница, под насловом „Косово, етничка главобоља“, истиче се, између осталог, да је „Маријан“ у свом уводнику прије двије деценије гласно устао против бомбардовања, а да је клима и даље напета.

– Срби су масовно напустили Косово*. Неки су се вратили, покушали да се поново смјесте, па су коначно на крају поново отишли. Данас их има само пет одсто од укупне популације – истиче овај недјељник.

„Маријан“ пише да се у званичном говору из Приштине истиче да је Косово* мултиетничко, али да је довољно прошетати се само сат да би се схватило да од тога нема ништа.

– Косово има своју заставу, али чим се изађе из Приштине свеприсутне су заставе Албаније или УЧК, чији је култ живљи него икад – наглашава лист.

„Маријан“ наводи да су са албанске стране изграђене велике џамије средствима Саудијске Арабије, док се на српској страни налази нови споменик цару Лазару који су подигли Срби у знак сјећања на  Косовску битку, као и постери предсједника Србије и Русије Александра Вучића и Владимира Путина. Лист истиче се да Русија није признала Косово*, али да то нису учиниле ни многе друге земље у свијету, као ни пет држава ЕУ.

– За разлику од званичног и дипломатског језика, Срби су мало присутни, протјерани су и свакодневна ситуација мањина је веома тешка – пише, између осталог, у репортажи.

„Маријан“ подсјећа на погром из 2004, у којем је убијено 19 Срба, спаљене 34 цркве и на стотине српских домова, што је погодило и остале неалбанце, али и на убиство Оливера Ивановића и Димитрија Јанићијевића.

– Нисмо једини – поручио је помоћник директора редакције „Фигаро магазина“ Жан-Кристоф Бијисон, послије репортаже у „Маријану“.

– Наше занимање није да чинимо задовољство нити да гријешимо, него да убадамо оловку у рану – цитирао је Бијисон тим поводом на свом твитер-налогу Албера Лондра, једног од зачетника истраживачког новинарства у Француској.

То је, за „Новости“, појаснио овако:

– Наш посао је да кажемо гдје се налази патња, а она је данас међу Србима на Косову*. Наша репортажа је изазвала много реакција, а свој посао радимо да бисмо показали истину.

ТЕШКО БЕЗ КФОРА

У репортажи се говори и о приштинским таксама од сто одсто, недавној полицијској акцији на сјеверу, као и о идејама о подјели, којима се, како се наглашава, противе Срби јужно од Ибра.

– Без заштите Кфора били бисмо у опасности – преноси недјељник речи оца Саве из манастира Дечани, који наводи низ напада са потписом Исламске државе, уз отимање црквене земље и стални живот под притиском.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This