Izaberite stranicu

После 200 година, монашки живот обновљен је у Редеи, селу у јужносредишњој румунској области Бузојешти, 112 километара западно од Букурешта, где је раније манастир делао од времена кнеза Михаила Храброг (1558-1601).

После више година изградње Цркву Свете Тројице осветио је у Његово високопреосвештенство Архиепископ аргешко-мусчелски Калиник.

После освећења Архиепископ је началствовао Божанском литургијом уз саслужење свештеника и ђакона у летњем олтару који је устројен у порти манастира.

У својој беседи је Архиепископ Калиник подсетио све присутне да су обавезни да свакодневно исповедају Свету Тројицу осењујући се знаком крста и исповедајући да свака особа носи лик Божји на себи.

Због својег старања и учествовања у остварењу пројекта, игуман отац Јоаким Злотар уздигнут је у чин протосинђела. Због његове финансијске помоћи, локални градоначелник Танасе Јон награђен је са епархијским одликовањем – оредном Светог Њагоја Басараба.

Изградња манастира је започела  1999. године, мада је стала између 2005. и 2011. године због недостатка финансијских средстава. Отац Јоаким је први игуман обновљеног манастира, а дошао је из манастира Негру Вода у Кампулунгу.

Финансијску помоћ такође су пружили током десет година изградње Државни секретаријат за вере, Обласно веће Аргеша и градско веће заједнице Бузојешти.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This