Izaberite stranicu

Вјечна је истина да нико и ништа не може да се радује као дјеца. И не само да се радују, већ и да ту радост несебично дијеле са другима. Зато је и заповијест Господња да будемо као дјеца, јер у супротном нећемо видјети Царсво Небеско, а то значи да ако не знамо да се радујемо у овоме животу нећемо ни осјетити радост у Царству Божијем.

Јун мјесец је био прилика да се по шести пут у Београду саберу дјеца и да у оквиру манифестације Света Србија, а кроз игру пјесму и забаву подсјете нас одрасле да је светост оно на шта је призван сваки човјек.

Већ трећи пут заредом, благословом митрополита Амфилохија на овом дивном сабрању учествовало је 80-оро дјеце из Црне Горе. Била су то дјеца из фолклорних ансамбала “Ђурђевданско коло” из Подгорице и “Свети Јован Владимир” из Бара.

Почетак путавања, почео је молитвом коју је у Саборном Храму Христовог Васрсења узнио протојереј Мирчета Шљиванчанин. А када тако започнете пут онда мора да буде све лијепо и благословено.

Ноћна вожња није била препрека да дјеца након смјештаја у ученичком дому “Патријарх Павле” са својим кореографима и пратиоцима крену у обилазак Београда. Први дан посјете дјеца су са Калемегдана своје радосне погледе одмарали на Нови и Стари Београд, на Саву и Дунав, и својим телефонима и фотографијама овај сусрет са Београдом учинили незаборавним. Црква Свете Петке и чудотворни извор био је прилика да се дјеца и духовно окријепе. Услиједио је обилазак Золошког врта и Музеја диносауруса, да би се уморни, али пуни утисака вратили у вечерњим часовима у мјесто свога одмора гдје су се припремали за централни догађај Сабрање Свете Србије 2019.

Манифестација је почела Светом литургијом, након које се сабрање наставило на Ади Циганлији. Био је то фестивал игре, пјесме, радости и среће коју само дјеца и млади могу да уприличе. Фолклорна друштва, Етно групе, познати пјевачи смјењивали су се током цијелог дана. Лијеп и сунчан дан био је прилика и да се учесници опробају и у спортским надметањима. На спорстим теренима била је и додјела диплома.

Својим наступом су запажену улогу имала и дјеца из АНИП-а “Ђурђевданско коло” и КУД-а “Свети Јован Владимир” који су играма из Старе Црне Горе одушевили све присутне.

Ни трећи дан није прошао без бројних активности. Дјеца су обишла Музеј илузија, а затим лијеп дан искористили за шетњу по Ади Циганлији.

Било је ово још једно дружење за памћење, пуно дивних тренутака и утисака..

Велику благодарност за ово незаборавно путовање и беспрекорну организацију, љубав и пажњу дјеца дугују Марији Миликић, главном координатору Православног Спордског друштва Света Србија за Црну Гору, која је најзаслужнија што се ова лијепа традиција, присуства дјеце из Црне Горе на овој благословеној Манифестацији и даље наставља.

Нека траје!

 

 

Pin It on Pinterest

Share This