Izaberite stranicu

На данашњи дан, 20. јуна 2009. године у Атини отворен велелепни музеј Акропољ, у којем је изложено више од 4.000 антиквитета изузетне историјске и културне вриједности.

Акропољ, ремек дјело антике, представља заједнички назив за сличне комплексе грађевина на узвишењу изнад града. Задивљујуће зидине које се извијају над 150 метара високим стијенама, грађене кроз вјекове у више наврата и у различитим стиловима, само су оквир чувеног града унутар града на чијем врху се налази неколико храмова посвећених богињи Атини, грчка позоришта и театри, а чије оригиналне рушевине, рестаурирани дјелови и очуване цјелине симболизују издрживост, и као такве свједоче различитим епохама људске историје, њиховог стварања и жеље за опстанком. Акропољ је настао и почиње да се насељава, изграђује и користи око 3-4 хиљаде година прије Христа, да би своје значајније грађевине, које су у дорађиваним облицима издржале до данашњег дана, добио у XIII вијеку прије Христа, када бивају изграђене зидине око Акропоља. Акропољ као светилиште каквим га данас сматрамо, стари Грци формирају око VIII вијека прије Христа када се развио култ Атине, којим је богиња Атина временом попримила различиту симболику и вриједност.  Најважније грађевине Акропоља које, у свом додуше измијењеном и времешном сјају, и данас красе Акропољ у Атини, бивају изграђене након завршетка Персијских ратова и посебно током владавине чувеног Периклеа у златном добу Атине.

Акропољ је кроз вријеме имао различите намјене. Најприје почевши од најстаријих периода када је служио као обично мјесто за живот током неолита или мјесто за обреде, о чему свједоче и бројни керамички дјелићи. Око VIII вијека прије Христа. Акропољ постаје главно светилиште а грчка божанства и митологија продубљују своју пресудну улогу у животима појединаца кроз повезивање обичног народа са својим боговима, па тако стари Грци изграђују култ богиње Атине која заузима посебно мјесто међу грчким боговима, а која добија различите улоге и титуле попут тога да је постала заштитница града. У вријеме Периклеове владавине и за вријеме постојања Атинске лиге, Акропољ је достигао сопствени врхунац љепоте у свом пуном сјају бијелог мермера чији кровови и чувени стубови и данас изазивају дивљење. Како је Акропољ временом од светилишта постао главно упориште античке Атине, сами бедеми су постали снажнији, виши и под константним унапријеђивањем. На југоисточној страни Пропилеја се налазе и докази о томе да је Акропољ први пут озидан за вријеме микенске Грчке око 1000 година прије Христа када се и формира Атина по први пут као град. Акропољ се некада у пуном сјају уздизао високо изнад Атине одишући боговском снагом култа Атине, која је изазивала страхопоштовање али уједно и сигурност. Данас, иако урушен, ипак представља посебан симбол издржљивости и подсјећања на славна времена грчке државе која су инспирисала многе друге епохе и управо на тај начин довела до данашњице какву познајемо.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This