Izaberite stranicu

У манастиру Црна Река свечано је 18.06.2019. љета Господњег обиљежена слава – Свети Петар Коришки чије се чудотворне мошти налазе у овом манастиру. Светом литургијом началствовао је игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић са свештенством и молитвеним учешћем великог броја вјерника.

Ријечима пастирске бесједе присутнима се обратио отац Сава Јањић, који је казао да су се благодаћу Светог Духа на овај трећи дан Педесетнице, сабрали у великој светињи, манастиру Црна Река, да прославе Преподобног и богоносног Оца нашег Петра Коришког – великог дјелатника љубави Божије.

“Као ова река која тече или као ова пећина која је некада можда и била извор неке велике реке из које је она некада бујала, сада буја духовна река благодати Божије која напаја све оне који су гладни и жедни не материјалних богатстава и славе овога света већ Живе воде од које човек ожедњети не може” казао је игуман Сава.

Отац Сава је додао да је управо такав Свети Петар Коришки следујући свим оним генерацијама монаха и вјерника који су се овдје молитвено окупљали и тражили молитвену помоћ од њега.

Присјетио се догађаја када је као искушеник прије 30 година о манастиру Црна Река причао са Светим старцем Порфиријем Кавсокаливитом који никад није ни био у овом манастиру, али му је сваки детаљ манастира и манастирских келија био откривен у виђењу које је имао.

На питање старца да им одговори шта је то толико што свијетли из те пећине одговорено му је да су то мошти Светог Петра Коришког нашта је старац Порфирије одговорио Мегалос Агиос – велики светитељ.

На крају бесједе отац Сава је свима пожелио да ова духовна ријека буја, узраста и да стално доноси плодове Духа Светога:

“Да вас све Господ укријепи и напоји том духовном благодаћу и светлошћу која исијава из овог свештеног кивота да би смо се догодине и свих наредних година окупљали у миру и радости и славили Оца, Сина и Духа Светога у све векове векова, амин!”

Након Литургије у манастирској трпези приређена је празнична трпеза љубави.

Раде Дуловић

Pin It on Pinterest

Share This