Izaberite stranicu

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска реаговала је на саопштење Косовске полиције поводом јучерашњег онемогућавања тридесетак Срба изгнаника из Доњег Петрича код Клине и њиховог парохијског свештеника Јована Цветковића да обележе Тројичиндан, славу Храма Св. Тројице у овом селу коју су албански екстремисти минирали у јуну 1999. године.

У изјави за РТК2 из Косовске полиције поручили су да су грађани, без икаквог упозорења и захтева за обезбеђивање од стране полиције, хтели да се окупе у дворишту цркве:

“Косовска полиција није дозволила окупљање због безбедности грађана, јер двориште цркве није било под контролом, било је прекривено грмљем и травом, тако да је забрана окупљања била искључиво у сврху сигурности грађана”, наводи се у саопштењу полиције.

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијсак истиче да је саопштење полиције, нажалост, крајње лицемеран покушај правдања незаконитог понашања органа реда.

Подсећа да је чињеница да је простор око порушеног Храма Св. Тројице у Доњем Петричу власништво СПЦ и према томе, као што нико не може спречавати приватна лица да излазе на непокошене ливаде, тако нико нема право ни да спречава скуп који је одобрен од стране Епархије рашко-призренске као власника ове земље:

“Понашање Косовске полиције, као да је реч о некој друштвеној земљи која наводно није безбедна због непокошене траве или ко зна чега другог, потпуно је бесмислено и покушај је оправдавања дискриминаторног понашања и кршења закона. Верницима апсолутно није претила никаква опасност јер се нису окупили демонстранти нити им је ико претио, осим, саме полиције која им није дозволила приступ цркви уместо да је помогла верницима који су им се обратили и имогућила њихове верске слободе.”

Епархија рашко-призренска оштро протествује због овог грубог кршења слободе права кретања и верског окупљања на црквеној земљи:

“Полиција је поступила крајње дискриминаторно и, заправо, без икаквог разлога забранила верски скуп. Овакав однос полиције само је у функцији онемогућавања наших верника да се слободно окупљају уз своје порушене светиње и директна порука да је њихов повратак у своја села немогућ. На сличан начин у координацији локалних ектремиста и полиције онемогућава се обележавање слава у Ђаковици и у Мушутишту код Суве Реке, где је пре две године полиција неправедно и под лажном оптужбом притворила 75-годишњег Србина који је пуштен након 4 месеца притвора.

На овај начин се заправо Срби застрашују не само да остваре законски регулисано право на повратак на своју имовину, већ и да обележавају молитвено сећање на своје порушене светиње, а све у циљу стварања етнички чистог албанског друштва на Косову и Метохији. Посебно забрињава веће одсуство међународне пажње у вези ових случајева, који постају модел за институционално подржано етничко чишћење.

Епископ рашко-призренски Теодосије овим поводом позвао је међународне и покрајинске представнике да поштују постојеће законе и да под видом безбедности не стварају ситуацију у којој су најбезбеднији крајеви они у којима нема Срба. То је недолична и срамна порука 20 година након завршетка рата на Косову и Метохији и успостављања међународно гарантованог мира за све грађане, без обзира на етничко или верско порекло, којим су сви обавезани по још важећој Резолуцији СБУН 1244.

Епархија је прошле године у саопштењу 31. маја изразила оштар протест поводом напада на вернике у Петричу као и поводом низа других инцидената http://www.spc.rs/sr/saopshtenje_eparhije_rashkoprizrenske_5

 

Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска

Храм Св. Тројице у Доњем Петричу код Клине који су минирањем порушили албански екстремисти у лето 1999. године

Pin It on Pinterest

Share This