Izaberite stranicu

Грузијска патријаршија је објавила на Духове изјаву, позивајући власти да не допусте да се наредне седмице у Тбилисију одржи  планирани ЛГБТ догађај.

У изјави Цркве се наводи да је догађај, који је планиран за 18. и 23. јун, као прва геј парада понос у Транскавказији, “апсолутно неприхватљив”. Истовремено, Црква јасно истиче да је свако насиље над учесницима потпуно неприхватљиво.

„Начин живота који воде ЛГБТ особе содомски је грех и супротставља се и хришћанској вери и учењу традиционалних религија и моралних вредности уопште”, наводи се у изјави.

Међутим, док Црква заузима чврсто гледиште  по питању греха, она је увек спремна да прихвати све људе с љубављу: „Наглашавамо да се Црква дистанцира од греха, али не од покајаног грешника, којег теши љубављу и помаже му да се врати Богу.“

Надаље, Патријаршија примећује да извесне ЛГБТ групације  лажно тврде да су прогањане у Грузији како би примале  новце из иностранства и то представиле као борбу против дискриминације, иако „у стварности  скрећу пажњу на себе и пропагирају свој начин живота, желећи да га озваниче“.

Црква објашњава: „Када мала група покуша да наметне свој став целој популацији, она, наравно, изазива оштру контрареакцију, јер је то увреда достојанства већине и насиље над њиховим избором, изазивање нереда и сукоба.“

Међутим, док поступање ЛГБТ група изазива реаговање, Црква даље појашњава: „Ми се дистанцирамо од било каквог насиља и истовремено смо свесни велике опасности коју може проузроковати одржавање геј параде, и позивамо власти да не допусте овај догађај, када се унапред зна да ће изазвати јавне немире.“

Најзад, Патријаршија позива амбасаде страних земаља, међународних организација и других институција да заузму опрезнији став према овом напетом питању и да престану охрабривати такве догађаје. „Тиме ће допринети очувању грађанског мира и изразити своје поштовање и подршку нашем становништву.”

У истом духу, Грузијска црква обележава Дан породичне чистоте 17. маја сваке године почев од 2014. године, што се подудара са Међународним даном борбе против хомофобије, трансфобије и бифобије, који је установљен 2005. године. На Дан чистоте је више од 500 парова ове године црквено крунисало своју брачну везу.

Извор: Orthоchristian (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This