Izaberite stranicu

У четвртак 13. јуна полазници школа вјеронауке при Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару и Цркве Светог Николе у Старом Бару обишли су манастире Старчева горица и Бешка на Скадарском језеру.

Групу од седамдесеторо дјеце, поред вјероучитељице Славице Орландић, пратили су архијерејски намјесник барски и старешина Саборног храма протопрезвитер-ставрофор Слободан Зековић и презвитер Александар Орландић, као и неколико родитеља.

У манастиру Пресвете Богородице, посвећеном празнику Живоносног источника, на Старчевој горици, дјецу је дочекао јеромонах Григорије, који у овој светињи служи, обнавља је и чува већ више од 25 година. Овај манастир потиче времена Балшића (14 в), а основао га је угледни духовник тог доба старац Макарије по којем је добио и име. Овдје је сахрањен и чувени штампар Божидар Вуковић (16. в)

Група се, затим, упутила ка манастиру Бешка, гдје су малишане угостиле игуманија Фотина и њено бројно сестринство. Овај манастир је, такође, основан у 14. вијеку. Старију Цркву Светог Георгија је највјероватније подигао Ђурђе II Страцимировић-Балшић, а ктитор мање Цркве Благовијести је његова супруга, Јелена Балшић, ћерка Светог кнеза Лазара.

Након посјете светињама, полазници вјеронауке су се у два брода упутили ка вирпазарском пристаништу, одакле је и отпочело ово поклоничко путовање, а одатле ка Бару, благодарећи Богу и Мајци Божијој на овом дивном дану.

о. Александар Орландић

Pin It on Pinterest

Share This