Izaberite stranicu

По традицији у недељу Светих отаца 09. јуна, у манастиру Туману било је веома свечано. Током вечери и ноћи рекe вернога народа сливале су се у древну Обилићеву задужбину, притичући моштима славних туманских чудотвораца.

На сам дан празника преко тридесет свештенослужитеља принело је Господу литургијско благодарење.  Након Свете литургије изнете су из кивота и пред верним народом пресвучене мошти Св. Зосима Чудотворца. По традицији коју су пре више од осамдесет година установили руски монаси свете мошти су литијски пренете у средњовековну светитељеву испосницу, где им се читавог дана верни народ поклањао.

Међу присутнима била је и млада жена Неда из околине Крагујевца коју је светитељ на прошлогодишњем сабрању за исти празник исцелио од карцинома. Према процени надлежних тога дана у Туманску светињу слило се више 10.000 људи из свих крајева света. Овим духовним догађајем започета је прослава 630 година од оснивања манастира Тумана, а централна прослава одржаће се у манастиру 14. и 15. септембра 2019. године.

Извор: Манастир Тумане

Pin It on Pinterest

Share This