Izaberite stranicu

Светом литургијом у недељи седмој по Васкрсу, у којој се прославља спомен на Свете оце Првог васељенског сабора, у Храму Светог Јована Владимира началствовао је протојереј-ставрофор Маринко Радмило старешина нирнбершког Храма Светих Ћирила и Методија. Саслуживали су протојереј-ставрофор Слободан Зековић, протојереј Љубомир Јовановић, протојереј Дмитрий Гамарник из  Шуйской Епархии Руске православне цркве, отац Евгений Маслов свештеник из Украјинске православне цркве Московске патријаршије и ђакон Александар Лекић. Појао је Хор Свети Јован Владимир под диригентском палицом професорице Маје Басарб.

Након завршетка Свете службе отац Слободан захвалио се гостима који су заједно са барским свештенством служили у Храму Светог Јована Владимира. Осврнуо се на искушења која се ових дана припремају на Цркву Божију у Црној Гори, кроз најављени закон о слободи вјероисповјести. 

Он је рекао да нас овај закон, нажалост, у 21 вијеку враћа у оно вријеме револуционара, када су од Цркве Божије и народа Божијег отимали имовину, отимали храмове претварајући их у магацине и штале. Данашњи властодршци и законодавци и данас припремају  један исти такав закон, којим хоће да од Православне цркве – Светосавске одузимају имовину и храмове. Исту ону имовину коју је православни народ кроз вјекове завјештавао свој мајци Цркви. Тим поводом, казао је отац Слободан, наш Митрополит Амфилохије и остали епископи Цркве наше који имају Епархије у Црној Гори сазвали су велики црквено-народни сабор за 15. јун 2019. године у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Отац Слободан је позвао да се сви заједно помолимо, одслужимо Свету литургију, а затим упутимо један апел читавој јавности, један глас протеста због тог најављеног безакоња. Да устанемо у одбрану наших светиња, наше Свете цркве, како су то радили и наши преци кроз вјекове. Тим поводом испред Храма Светог Јована Владимира биће организован и превоз за све оне који хоће да пођу на Тројичиндански сабор.

На крају је отац Слободан позвао све присутне на братско сабрање и послужење у крипти храма.

Дејан Вукић

Pin It on Pinterest

Share This