Izaberite stranicu

И ове, седме недеље по празнику Васкрсења Господњег, вјерни народ је учествујући у Светој литургији испунио Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици. Литургијско славље предводио је протојереј Мирчета Шљиванчанин уз саслужење старешине овог храма протојереја-ставрофора Драгана Митровића, протојереја-ставрофора Далибора Милаковића, као и протојереја Миладина Кнежевића.

На свештеничке молитве и прозбе одговарао је Хор Светог апостола Марка из Подгорице уз учешће мјешовите пјевнице овог храма. Бесједећи уочи Светог причешћа протојереј Мирчета Шљиванчанин објаснио је значај и садржину данашњег празника – Светих  отаца Првог васељенског сабора.

„Овај празник нас утврђује у истини да је Црква Божија непобједива и да нема силе земаљске која може надвладати силу Божију“, казао је протојереј Шљиванчанин додавши да нас оци, аутори Симбола вјере, надахњују да останемо на путу истине.

„Онај ко живи истином је непобједив јер истина неће никада престати и нестати“, истакао је отац Мирчета рекавши да су свједоци те истине свјетитељи Божији и оци Цркве који постоје и данас.

Нагласио је да ниједно вријеме у историји није лишено таквих свједока и подсјетио да су и данашњи хришћани позвани да ходе путевима отаца.

Протојереј Шљиванчанин је такође казао да је пут Бога живога – пут љубави.

„Сваки човјек се најприје бори да буде на том, истинитом путу, на Божијем путу и да би остао на том путу треба да живи љубављу“, рекао је отац Мирчета нарочито нагласивши да је љубав та која је неуништива, а да је таква зато што је Божије својство, зато што је љубав Божанска. Отац је истакао да нашу земљаску државу волимо и поштујемо, али да је као хришћани не можемо обоготворавати.

„Наша истинска држава је вишњи Јерусалим и за ту се државу ми боримо“, бесједио је отац Мирчета.

Он је додао да Црква Божија није ни против кога, да не презире никога, да не одбацује никога.

„Црква је за љубав, мир и слогу“, закључио је протојереј Мирчета Шљиванчани позвавши све вјернике на велики Тројичиндански сабор који ће се одржати 15. јуна у Саборном храму у Подгорици.

БЕСЈЕДА ПРОТОЈЕРЕЈА МИРЧЕТЕ ШЉИВАНЧАНИНА

Pin It on Pinterest

Share This