Izaberite stranicu

На седму недељу по Васкрсу која је посвећена успомени на 318. Светих отаца Првог васељенског сабора који је одржан у Никеји – служена је Света литургија у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа.

Евхаристијским сабрањем началствовао је презвитер Блажо Божовић уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића.

На литургијске возгласе одговарали су појци овог светог храма, предвођени хоровођом и вероучитељицом – Снежаном Поповић.

Осветивши дарове предложења и причестивши верни народ Божији прота Милета Кљајевић обратио се присутнима следећим саопштењем:

“Поводом недавно усвојеног  предлога закона о слободи вјероисповјести или увјерења и правном положају вјерских заједница – у суботу, 15. јуна у Подгорици ће се одржати свенародни Тројичиндански Сабор за одбрану вјере и светиња Божијих.

Овим путем наша Света Мајка Црква позива свештенство, монаштво и вјерни народ на тридевни пост од 12. до 14. јуна за исцељење од братомржње и за умножење братске љубави.

Сабор ће почети у 9 часова Светом архијерејском литургијом коју ће у Саборном храму Христовог Васкрсења служити више архијереја наше Свете цркве.

Након Свете Литургије у 11 часова са платоа Саборног храма, биће упућена заједничка порука свим вјернима, црногорским властима, међународној заједници и целокупној јавности –  за одбрану наше вјере и светиња у духу мира, љубави и узајамног поштовања.

Из Митрополије црногорско-приморске су недавно саопштили да би усвајање у Скупштини Црне Горе, у овом и оваквом облику недавно усвојеног од стране Владе Црне Горе, Предлога закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, довело у озбиљна искушења нашу Митрополију, све православне епархије у Црној Гори, али и све вјерске заједнице, угрожавајући им име, достојанство, предање и имовину.”

На крају свога обраћања прота је подсетио да овај Тројичиндански сабор организује МЦП у сагласју са осталим епископијама Црне Горе: будимљанско-никшићком, милешевском  и захумско-херцеговачком.

Призвавши благослов Божији на предстојећи Сабор, прота је пожелио да он буде залог једног истинског и дубоког братског помирења и умножења љубави међу свима људима добре воље, који на овим просторима живе.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This