Izaberite stranicu

У порти пјесничко вече Благоја Баковића Светог Јована Владимира у Бару у недјељу, 2. јуна, одржано је пјесничко вече Благоја Баковића који је казао да је у крипту овога барског храма дошао са радошћу и осјећањем да га зову најдубљи каменови наших свих темеља и нашег хиљадугодишњег постојања.

Добитник бројних награда и признања са поносом је са присутнима подијелио радост да је посљедњу награду која носи име Бранка Ћопића, за књигу године, добио 30. маја од Српске академије наука и умјетности за књигу “Како врабац пева”.

Баковић је казао да је важно да се сваки посао почне од почетка, и подсјетио на свој почетак:

“Сад имам осећај да тај почетак можда буде једна песма која говори о мојој првој читаони и о мојој првој, да кажем, лектири, јер у мом селу, у брдима и планинама северне Црне Горе, где сам рођен, што би рекао народни певач у цвећу ливада, није било књижнице нити читаонице. Али онај коме је суђено да чита, кад нема књиге из које би читао, он ће да чита из књиге које има. Кад питамо некога где је та књига, он ће да каже нигде. Али кад другога питамо која је то књига он ће знати да је то отворена књига ливаде и шуме, отворена књига жубора потока, облакова, стоке, чељади, ветрова, жубора, и што би рекао Матија (Бећковић): Само Бог је песник, други су копија, а над поезијом сјаји поезија. ”

Један од водећих аутора савремене српске поезије је нагласио да је он прво читао ту отворену књигу ливаде и шуме, и да зато ово пјесничко приношење почиње пјесмом ‘У читаони”.

Баковић је бројним љубитељима поезије обраћање наставио представљањем поезије из свих периода стваралаштва, а посебан одјек имали су одломци из књиге “Како врабац пева”.

Пјесничко вече Благоја Баковића одржано је у оквиру традиционалне црквено-народне манифестације „Дани Светог Јована Владимира“ у организацији Православне црквене општине Бар и Српског културног друштва „Слово љубве“.

Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This