Izaberite stranicu

У уторак, 4. јуна 2019. године, конференција православних архијереја Бенелукса састала се седамнаести пут у седишту Грчке православне митрополије. Састанком је председавао  белгијски митрополит Атинагора (Васељенска Патријаршија). Присутни су били и епископ Марко, представник митрополита Јосифа (Румунска Патријаршија) и владика Доситеј (Грузијска Патријаршија).

Архијереји су узели на знање резултате дијалога између представника признатих религија и белгијске савезне владе. Посебно су проучавали обавезе које простичу из потписивања „Повеље за представничка тела признатих религија“. У суштини је реч о ваљаном управљању добрима која се односе на верска удружења по белгијском закону, у циљу транспарентности финансијских трансфера са страним земљама. Ову “повељу” су потписали влада и представници признатих религија 26. марта 2019. године.

Архијереји су разменили мишљења о различитим прописима за признавање нових парохија у Белгији, као и о новом поступку подношења захтева за боравишну дозволу за свештенике који су држављани неевропске земље.

Такође су продискутовали важне вести из живота Православне Цркве у Холандији. Они су се углавном фокусирали на односе између државе и религија, посебно  рада Центра за православно богословско образовање на Универзитету у Амстердаму. Архијереји су посебно рзматрали питања везана за  посету Његове Све-Светости Васељенског патријарха трима земљама Бенелукса, планирану за новембар 2019. године, поводом педесетогодишњег јубилеја Православне белгијске архиепископије.

Следећи састанак Православне епископскее конференције Бенелукса одржаће се 10. децембра 2019. године.

Извор: Orthodoxie.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This