Izaberite stranicu

Свечаном Литијом након вечерње службе у храму, синоћ је у Херцег Новом завршена прослава храмовне славе топаљске цркве Светог Спаса.

Литија се, предвођена свештенством Митрополије црногорско-приморске, кретала од Топле до цркве Преображења Господњег на Суторини, гдје је бесједио протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Богословије Светог Петра Цетињског.

Он је подсјетио да славимо дан Христовог вазнесења на небо.

“И данас славимо истину да нас је  Бог привремено оставио да бисмо сачекали долазак Духа Светога за десет дана на Свету Педесетницу, да Бог, који је могао све, да Бог, који је могао да бира начине како људе да сабере, нас сабере у једно тијело. Нас различите људе, као различите прсте на руци, да сабере у једно тијело. Таквога јединства нема. До сјутра да стојимо овдје и да се договарамо по чему бисмо се састали, и по чему бисмо се повезали, не бисмо нашли бољега начина него да се сви стопимо у једно тијело”, рекао је он.

Објаснио је да нијесмо исти нити по презимену, нити по роду, полу, политичкој оријентацији, нити примамо исту плату, нити имамо исту школу, нити смо истога здравља и поријекла…

“Нема, дакле, шансе да би нас неко саставио двојицу-тројицу уједно, онако искрено, као што Бог саставља у Чаши светога причешћа. Зато кажемо да је за десет дана рођендан Цркве, јер је Дух Свети сишао и спојио неспојиво. Два-три човјека не могу се договорити ни око чега да то траје. Иако се договоре, то се брзо побрка. Ово како је Бог саставио траје преко двије хиљаде година”, рекао је отац Гојко Перовић.

Због тога, нагласио је он, ми можемо да кажемо да смо исто оно што су били наши преци.

“Иста Чаша, иста вјера, исто причешће, иста истина. И куд год идемо, тај нас пут држи заједно са Богом. Зато од Цркве не смијемо и не треба да се одвајамо. То је темељ који нико други нема”, закључио је протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Радосав Рајо Војиновић

 

Pin It on Pinterest

Share This