Izaberite stranicu

Радуј се заштитнице и спаситељко рода српскога, крстоноснога!

У Цркви Богородице Одигитрије манастира Пећка патријаршија у богато украшеном трону столује чудотворна икона Богородице Пећке којој вјерни народ на поклоњење долази већ осам вијекова.

Красница Пећка, како је народ из милоште зове, једна је од највећих српских светиња коју је наш Свети Сава добио на дар приликом хиротоније у првог српског архиепископа.

Лик Богородице Пећке живописао је апостол и јеванђелист Лука у Гетсиманији крај гроба Пресвете Богородице, 48. године.

Поводом празника Иконе Пећке Краснице, који славимо дан по празнику Вазнесења Господњег – Спасовдану, о овој светињи, шта она значи за наш српски и уопште православни народ, о чудима која памте стари Пећанци на молитве Богородици Пећкој, за Радио Светигору говорила је Радмила Шуговић из Пећи, некадашња предсједница Кола српских сестра тог града.

Сестра Радмила од 1999. године живи у Београду, и у свом стану има копију ове свете иконе, освештане на чудотворној икони Пећке Краснице, која мироточи.

“Икона Мајке Божје је чинила многа чуда у Пећи и уопште у народу: сачувала га од колере, била му утеха у вековима робовања, радост у жалости, лекар у болести, пријатељ у невољи, охрабрење у страдању и на самрти. Срби су је одувек безгранично волели, Турци се односили према њој коректно и са поштовањем, а и Албанци су према икони гајили страхопоштовање” присјећа се чудеса Пећке Краснице госпођа Шуговић.

У разговору са Слободанком Грдинић ова Пећанка, која везана за свој град који и данас врло често посјећује а која је 1999. заједно са нашим народом протјерана из Пећи, доноси свједочанства која су везана Богородицу Пећка:

“У Пећи је у прошлости на празник иконе Богородице Пећке чудотворна икона ношена у литији кроз град, од куће до куће српских домаћина који су је свечано дочекивали. С времена на вријеме икона је ношена и по српским крајевима, гдје је посјећивала домове вјерника, у њима коначила и пред њом су читане даноноћне молитве. Пре седамдесет година била је и у Београду, необично свечано дочекана, о чему је писала сва тадашња штампа. Касније је посетила и Земун.”

Овој икони је посвећен посебан Акатист, дело Митрополита Михаила из 1894. године. У њему је и припјев: Радуј се заштитнице и спаситељко рода српскога, крстоноснога!

Свједочанство о Богородици Пећкој, које је са слушаоцима Радио Светигоре подијелила Радмила Шуговић из Пећи, можете послушати на линку:

https://svetigora.com/povijest-o-peckoj-krasnici-ikoni-majke-bozije-pecke-prica-nam-pecanka-radmila-sugovic/

Pin It on Pinterest

Share This