Izaberite stranicu

Синоћ је у Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“ у Никшићу, а у организацији Матице српске – друштва чланова у Црној Гори одржана промоција књиге „Интензификаторске партикуле у савременом српском језику“ аутора Ане Јањушевић-Оливери.

Професор др Јелица Стојановић, директор Матице српске-Друштва чланова у Црној Гори нагласила је да јој је част што је Матица српска један од саиздавача ове ријетке и вриједне књиге.

Проф. Стојановић је Јањушевић Оливери окарактерисала као проносиоца суштине имена српског језика, научника и изузетног србисту.

„Ради се о комплексној и нимало једноставној проблематици србистике, коју је Ана Јањушевић Оливери маестрално и на једноставан начин представила. Тема коју аутор обрађује, ријетко је била самостални предмет научних србистичких или сербокроатистичких анализа“, нагласила је Стојановић.

Професорица Драга Перовић је нагласила да је ова књига студијско остварење које је новина у много чему, почев од дефинисања појма који се истражује, те критеријума и издвајања структурних семантичких и прагматичких типова и интезификаторских јединица.

Перовић је нагласила да је ова књига остварење каквих је мали број, јер се обично анализе спроводе по углавно већ утврђеним критеријумима.

Мр Јелена Газдић, говорећи о исцрпно о књизи, истакла је да јој је „за око запала“ сама илустрација књиге, детаљ са мозаика на плафону познатог музеја у Равени. Газдић истиче да је док је читала дјело, склапала коцкице мозаика и истакла:

„Као што вјешти и прецизни сликари склапају коцкице разнобојног сталка, склапајући умјетничко дјело, које љепотом мами погледе посматрача, тако ауторка читаоца постепено и лако уводи у ову нимало једноставну проблематику“.

Газдић је нагласила да је студија од почетка до краја писана научно утемељено и прецизно.

Ауторка ове студије Ана Јањушевић Оливери, захвалила се присутнима и истакла да су јој колеге у Београду нагласиле да књиге које су уско везане за струку није једноставно представити широј читалачкој публици, али наглашава Оливери, „они не знају какав је мој Никшић и колика је његова љубав према књизи написаној о српском језику, па макар она говорила и о интезификаторским партикулама“.

Ауторка се захвалила Филозофском факултету у Косовској Митровици који је издавач књиге, Матици српској – Друштву чланова у Црној Гори, која је саиздавач овог комплексог дјела.

Водитељ вечери био је мр Милорад Дурутовић.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This