Izaberite stranicu

Др Будимир Алексић, професор српског језика у Богословији Свети Петар Цетињски, вечерас, на дан када се слави Чудотворна икона Пећка Красница, у Плавој сали Српске куће у Подгорици је одржао предавање на тему “Српска интегралистичка идеја”.

У уводном дијелу основне податке о предавачу и његовом стваралаштву казао је господин Будимир Дубак, који је и био медијатор вечери.

Проф. др Алексић је у свом предавању нагласио да су три главна стуба на којима почива српска интегралистичка идеја: језик, Српска православна црква и Петар  Други Петровић Његош са цјелокупним својим стваралаштвом.

Говорећи о језику Алексић је рекао да су језик и нација неодвојиви, јер они који говоре истим језиком и чији су преци говорили, такође, тим језиком јесу иста нација, независно да ли исповиједају православну, католичку или мухамеданску вјеру. Као примјер наводи и одломак из Житија Светог Симеона од Светог Саве, гдје Свети Сава каже да су се Светом Симеону поклонили различити језици, мислећи на различите народе. У прилог овој тези наводи низ релевантних имена из области филологије који су се бавили овом темом.

“Српска црква је од момента свог формирања постављала сједишта својих епископија на мјестима гдје је живио српски народ  и међу њима мисионарила, и тиме поставила јаке темеље и постала стуб и потпора српског народа. Кроз историју, чак и након укидања Пећке патријаршије, Митрополија црногорко-приморска је постављала своје владике, а не фанариоте који никада нијесу заживјели на овим просторима, за разлику од неких других области.”

Др Будимир Алексић је истакао да је Његошев књижевни и државнички опус јесте још једна од тачки које чине основ српског националног бића, кроз који је сам пјесник изразио своје и државне, личне и наслијеђене идеје и смјернице за будућност.

 

Смиља Влаовић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This