Izaberite stranicu

Литургијом у Вазнесењској цркви, литијом централним градским улицама и резањем славског колача Београд је данас прославио своју славу –  Вазнесење Господње, Спасовдан.

Свету архијерејску литургију у Вазнесењској цркви у центру Београда, која је носилац градске славе, служиo је Његово преосвештенство викарни Епископ ремезијански г. Стефан, који је потом кроз престоницу предводио Литију у којој су ношене мошти Светог деспота Стефана.

У Литији је ишло свештенство, челници Града, представници Војске и МУП Србије, многобројни верни народ. Литија је имала устаљену трасу београдским улицама, са стајањима код Теразијске чесме, Саборне цркве, симболично затварајући круг у порти Вазнесењске цркве.

Београд је за градску славу узео Спасовдан у спомен на 1403. годину када га је деспот Стефан Лазаревић прогласио престоницом Србије. Градска слава није слављена од 1946. Скромном литијом око цркве, слава је обновљена 1992. године. Годину дана касније, улицама Београда прошла је спасовданска литија, први пут после 46 година.

Pin It on Pinterest

Share This