Izaberite stranicu

Празник Вазнесење Господње у Ријеци Црнојевића прослављено је данас Светом литургијом, резањен славског колача и литијом која је први пут опходила улице ове варошице.

Светом службом Божијом у цркви Дворској изнад Рибаре је началствовао јеромонах Евстатије (Ивановић), игуман манастира Светог Николе са Обода, уз саслуживање јереја Божидара Ћеранића, пароха ријечког, и јеромонаха Јоакима(Стојановића), сабрата манастира Подмаине.

Након Свете литургије и резања славског колача сабранима се бесједом обратио отац Евстатије. Након тога је улицама Ријеке Црнојевића кренула свечана литија. У први ход Ријечке литије кренули су са радошћу вјерни народ и дјечица вјеронауке која су носила иконе. Иако се годинама размишљало о организовању литије, ове године су се та очекивања остварила, тако да ће она остати упамћена како по првој литији, тако и по пливању за часни Богојављенски крст, које је такође било по први пут организовано у Ријеци.

Читањем Светог јеванђеља и кропљењем светом водицом, Ријека је од данас добила ново рухо, заиста Васкрсењем и би Вазнесење. После свечане литије, братија Манастира Светог Николе са Ријечког града спремила су трпезу љубави.

У културно умјетничком програму учествовали су пјесници из Црне Горе: Радојица Радовић, Миодраг Јанковић, Слобо Чуровић, Никола Ненезић Чудесни, Будо Гледић, Раде Петричевић и Николина Ћеранић. Окупљенима за трпезом се обратио бесједник професор Драгиша Ивановић који је уједно употпунио данашње славље у пуноћи ријечи. Христос се Вазнесе! Ваистину се Вазнесе!

                                                                                                        Николина Ћеранић

Pin It on Pinterest

Share This