Izaberite stranicu

Трибина “Ријеч“ УКЦГ традиционално обиљежава 6. јун, односно Међународни дан Пушкина, једног од највећих руских и свјетских пјесника, а поводом 220 годишњице рођења пјесника вјечне љепоте чији су стихови заувијек окренути будућности.

Име Александра Сергејевича Пушкина (6.јун 1799- 10.фебруар 1834), пјесника чији је глас био „зов човјекове судбине“ светиња је не само за руски већ и за друге словенске народе, али и поштоваоце широм земљина шара и данас се с великим почастима прославља у Русији и у цијелом свијету.

Да историја народа припада пјеснику Пушкин је показао својим богатим дјелом: био је лирски пјесник, приповједач, историчар, новинар, етнограф, мајстор епских и драмских форми. Све ово су разлози бесмртне Пушкинове славе и његовог огромног утицаја на развој не само руске књижевности већ и других облика умјетности – сликарства, позоришта, музике, па чак и филма.

„Толико њежности, тананости и топлине, толико ода љубави и слободи, којима је Пушкин напунио људска срца и узвисио људске душе, није дала сва европска поезија пре Пушкина, писао је Достојевски, док највећи критичар XIX вијека Висарион Белински каже:“ да писати о Пушкину – значи писати о цјелокупној руској књижевности, јер је његова поезија примила и ујединила у себи, као велика ријека, све притоке претходне изворне књижевности и вративши их свету у новом, преображеном облику, одредила даљи сјајни пут руске литературе.“
О животу и дјелу највољенијег руског пјесника Александра Пушкина чији је пјеснички гениј својим бесмртним делом сам појам пјесник уздигао до неслућених висина и својим дјелом споменик нерукотворен саградио, говориће пјесникиња Милица Краљ, уредница Трибине “Ријеч“ УКЦГ , која ће са колегама пјесницима, испред пјесниковог споменика у центру Подгорице у 11 часова положити цвијеће.

Пјесме испјеване испод сунца које се зове Пушкин, „у одавању поште генију када замире национална завидљивост и срца свих људи бију као једно“ (како је одушевљено писао Скерлић) читаће чланови УКЦГ и заљубљеници у трагичну биографију пјесника који се воли и чијим се слободарским идеалима верује.
Вече ће се одржати у четвртак, 6. јуна у 19 часова у Манастиру Симеон Мироточиви на Немањином граду, Предград 31.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This