Izaberite stranicu

Поводом прослављања великих и значајних јубилеја СПЦ: 800 од њеног оснивања и хиротоније Светог Оца нашег Саве српског, 800 година Епархије будимљанско-никшићке и 20 година архијерејског служења Епископа Јоаникија, у шесту недјељу по Васкрсу и на празник Преподобног Стефана Пиперског, 2. јуна 2019, Света архијерејска литургија служена је у Пивском манастиру.

Литургију су служили надлежни Епископ владика будимљанско-никшићки г. Јоаникије и Његово високопреосвештенство Архиепископ верејски г. Амвросије, ректор Московске духовне академије, који је поводом поменутих свечаности, са протојерејем Михаилом, старјешином Цркве Светог Јована Кронштадског у Петрограду, гост Епархије будимљанско-никшићке.

Уважене госте из Руске православне цркве, ријечима срдачне добродишлице поздравио је Преосвећени Епископ Јоаникије. Он је навео да велику радост представља да, у дан Васкрсења Христовог и празник Преподобног Стефана Пиперског, у госте долазе драга браћа из Русије, из Московске патријаршије: владика Амвросије Епископ верејски, ректор Московске духовне академије, раније ректор Петроградске духовне академије и отац Михаило, који доноси благослов из петроградских светиња, од моштију Светог Александра Невског  .

Владика Амвросије и раније је, подсјетио је Епископ Јоаникије, са својим студентима био гост Епархије, за празник Светог Василија Острошког, а овом приликом долази поводом великог јубилеја СПЦ – 800 од њеног оснивања и од хиротоније Светог оца нашег Саве српског.

„Доноси нам благослов од Свјатјејшег Патријарха московског и све Русије г. Кирила, благослов од руских светиња, од Светог Сергија Радоњешког, Светог Александра Невског. Јутрос смо, прије ове свете службе, отишли да се поклонимо новомученицима Пивским, дјеци, старцима, женама, немоћнима који су пострадали од злочиначке руке, али их је Господ, већ, прославио и прибројао лику светих, помолили смо се на том освећеном, мученичком мјесту, на тој пивској Голготи“, рекао је владика.

Додао је да су на овај свети дан заједно служили у древном и славном манастиру Пива, који је, много пута, кроз историју остваривао везе са Русијом.

„Треба да се подсјетимо да је игуман овог манастира архимандрит пивски Арсеније ишао више пута у Русију као хиландарски монах, и, касније, као игуман пивски, сретао се са члановима Светог синода РПЦ, угледним личностима у Русији, а једном приликом био је примљен и од цара Александра I, који је побиједио Наполеона. Тада је издејствовао велику помоћ за манастир Пиву и покровитељство РПЦ над овим манастиром. Постоји овдје и сачувана грамата од руског цара Александра I овом манастиру“, казао је Његово преосвештенство.

На позиву да учествује у прослави 800 година аутоекефалности Српске цркве, 800 година Епархије будимљанско-никшићке и двадесет година архијерејске хиротоније Епископа Јоаникије, који ће бити молитвено обиљежени у Саборном храму у Никшићу, заблагодарио је Архиепископ верејски г. Амвросије. Он је истакао да се с благодарношћу Богу сјећа ранијих долазака, а нарочито посјете Епархији будимљанско-никшићкој, која је, по његовом мишљењу, била интересантна и веома корисна.

„Данас, на Недјељу о слијепом, док је читано Јеванђеље, дошле су ми мисли о томе да, током читаве људске историје, људе ослепљује некад политика, некад тежња к власти и користољубљу, и те тежње замрачују истински вид да човјек не може да види право стање ствари. Али, у Српској цркви сам видио веома много примјера како људи који вјерују Цркви и својим архипастирима, без обзира на силну пропаганду, без обзира на обраду идеја кроз средства масовног информисања, без обзира на то што човјека воде заблуде, ти људи постају видећи благодарећи Цркви, вјери, ријечима архијереја“, указао је владика Амвросије.

По његовим ријечима православна вјера, права, а не декларативна, свједочи о човјековом животу; вјера  је та која даје правилан вид и избавља од сљепоће 21. вијека.

„Управо зато, ваша Црква је видјела шта се дешава у Украјини, видјела је гдје је истина, а гдје је лаж, шта се данас дешава са канонском Црквом, чији је поглавар Његово блаженство Митрополит кијевски Онуфрије, видјела је неправду која се чини легализацијом расколништва заједнице, која нема никаквог односа према Цркви и која нема благодати Духа Светога. То је, заиста, показатељ оштрог вида који имају ваша Црква и архипастири, пастири, монаштво и мирјани, а захваљујући и тим страдањима, која сте данас поменули и тим Новомученицима двадесетог вијека и прије више вјекова, који су заједно с нама и отварају нам очи за Христову истину“, констатовао је Архиепископ верејски Амвросије.

На крају свог архипастирског слова владика Амвросије је заблагодарио на прилици да данас, у древној пивској обитељи, служе заједно божанску Литургију и истакао да свака посјета и заједничка молитва остављају  дубок траг у сјећању и срцу.

„Та сјећања васкрсавају, сваки пут, када у својој земљи служим Божанску Литургију и када говорим својим студентима о утисцима које понесем одавде. Захваљујем Вам, честитам празник Светог Стефана и благодарим свим саслужитељима и самолитвеницима за данашњу заједничку молитву“, поручио је Архиепископ верејски г. Амвросије.

Предстојеће јубилеје надлежном Епископу владици Јоаникију честитао је и протојереј Михаило, старјешина Цркве Светог Јована Кронштадског, преносећи поздраве својих парохијана из Санкт Петербурга.

Информативна служба Епархије будимљанско-никшићке захваљује Марији Живковић, на преводу са руског језика

Pin It on Pinterest

Share This