Izaberite stranicu

У дану када Црква Божија прославља Св. цара Константина и мајку му, царицу Јелену те Јелену Дечанску и благодатно пројављивање Божије кроз Владимирску икону Богоматере – служена је Света литургија у подгоричком храму Светог Ђорђа.

Светим богослужењем началствовао је презвитер Блажо Божовић уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића.

По освећењу дарова предложења и примања Свете тајне причешћа, началствујући свештенослужитељ, јереј Блажо Божовић, позвао је присутни народ да целивају Часни крст који је из Свете земље стигао и до нас, добром вољом парохијанке Цркве Светог Ђорђа, која је током Васкршњих празника била на ходочашћу.

“Данашњи празник је велики, јер је на данашњи дан пронађен Часни крст у Јерусалиму, што за нас има двојако значење”, казао је отац, појаснивши да нас Господ, сведржитељ, и свепомоћник, који је стално ту,  помаже и благосиља преко Богомајке и свих оних које поштујемо.

“Тако и Часним крстом који је пронашла царица Јелена, (који је велики благослов за човечанство и за сваког појединца) се не само украшавамо већ се њиме бранимо и опредјељујемо за Вјечни Живот ” нагласио је он, подвукавши да је то управо онај Крст који човек за живота носи – а то је Христов Крст.

“Када вјенчавамо младенце, кажемо Дај им Господе ону радост као што је имала царица Јелена, кад је пронашла Часни крст (које нису ове наше земаљске, тренутне радости – већ вјечне и трајне); јер као што је она тада била радосна кад је пронашла Часни крст, тако смо и ми од тог тренутка радосни; радујемо се и радоваћемо се. ”

Позвавши присутне да се поклоне Часном крсту који је од скора изложен у Цркви Светог Ђорђа, јереј Блажо Божовић је још једном изразио благодарност Богу на томе што је и Светогеоргијевска заједница добила свој Часни крст – који јој је, на славу Божију дошао и умножио радост која је у њој.

Елза Бибић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This