Izaberite stranicu

Шесте недеље од славног Васкрсења Христовог, у дану када прослављамо Св. Стефана пиперског и мученика Талалеја – служена је Света литургија у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа.

Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење протојереја Јована Радовића и молитвено учешће проте Милуна Фемића.

Певницом је руководила хоровођа и вероучитељица, Снежана Поповић.

Прочитавши јеванђелско зачало о Христовом исцељењу слепога од рођења, словом поуке сабранима се обратио началствујући свештенослужитељ, прота Кљајевић.

Позивајући се на Христове речи Ја дођох на суд на овај свијет, да виде који не виде а који видеда постану слијепи, прота Кљајевић је указао на чињеницу да помоћу чула упознајемо стварност која нас окружује, поглавито, помоћу чула вида које нам даје најпотпунију слику спољашњег света. Но како је телесно слепило велики недостатак, много већи и трагичнији је недостатак духовног вида, код човека.

“Тјелесни човјек без вида живи у физичко тјелесном мраку а духовно слијеп у душевном – те не види и не осјећа божанске истине нити их има у срцу своме”, указао је отац, нагласивши да такав човек не осећа и неће да види и осети у самој природи Божијој, присуство једне разумне и свезнајуће духовне силе – Бога – Творца духовног и материјалног света.

Заблагодаривши Господу на данашњем дану, началствујући свештенослужитељ прота Кљајевић, пожелео је да и ми у срцима својим осетимо, доживимо и носимо – Бога мира љубави и доброте у свим данима живота наших.

Приступивши Светој тајни причешћа, саборовање парохијана настављено је у црквеној гостопримници храма под Горицом.

За полазнике Школе веронауке ,,Свети Ђорђе” одржан је час у порти Светог храма, код протинице Надице Радовић.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This