Izaberite stranicu

У Недјељу о слијепом, шесту недјељу по Васкрсу, у саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици служена је Света литургија

Началствовао је протојереј Бранко Вујачић, а саслуживали су му протојереји-ставрофори: Драган Митровић и Далибор Милаковић, протојереј Миладин Ккнежевић, као и протођакон Владимир Јарамаз.

У славу Божију, током Свете Литургије, појала је и одговарала мјешовита пјевница при Саборном храму Христовог Васкрсења.

Сабраном вјерном народу, поучним пастирским словом обратио се началствујући протојереј Бранко Вујачић.

“Господ говори: ,,Ваља ми чинити добро док је дан, јер убрзо наступа ноћ.” – најављујући тиме Његово страдање. Али, говорио је и о дјелању и стварању у овоме свијету, јер дакле и даље је дан и даље је свјетлост. И даље Господ чини многобројна чуда исцјељујући нас грешне и болесне, посјећујући нас грешне и болесне”, рекао је он.

У даљем обраћању отац Бранко наводи да је јако битно да узмемо учешћа у нашем сопственом спасењу, те да дјеламо управо као Божији, Његови сарадници, будући да нас Господ позива да искористимо сваки трен нашега живота на спасење:

“Али Господ нас и учи да и ми дјеламо као Његови сарадници још док је дан у пренесеном значењу, још док траје  тај дан нашега живота, јер кад дође ноћ, (односно смрт) тада ће бити већ касно.
Зато нас Господ позива да не трошимо узалуд наше вријеме, позива нас и опомиње да не губимо вријеме како то кажу данашњим речником. Бог нас позива да добро искористимо сваки дан и сваки трен за своје спасење и на славу Божију”, рекао је отац Бранко

Он се осврнуо и на зло које увијек тежи ка томе да искуша, опроба и оспори нашу вјеру, наше призвање:

“Али, хајде да се угледамо на овога слијепца из јеванђељске приче, који непоколебљиво исповиједа Христа. Као што је он био на искушењу, тако смо и ми на искушењу. Али, иако смо од рођења (духовно) слијепи, Богу хвала прогледали смо и прозвани смо овдје гдје јесмо. Зато нека нас Бог утврди у правој вјери и ми да се утврђујемо у њој, у тврдој Божијој вјери”, закључио је протојереј Бранко Вујачић.

БЕСЈЕДА ПРОТОЈЕРЕЈА БРАНКА ВУЈАЧИЋА

Борис Мусић

 

Pin It on Pinterest

Share This