Izaberite stranicu

Епархија диселдорфска и њемачка данас је свечано прославила 50 година постојања, а тим поводом у Карлсруеу је освештан храм Преподобне мајке Параскеве.

Чин освећења предводио је епископ диселдорфско-њемачки Григорије уз саслужење епископа рашко-призренског и косовско-метохијскиг Теодосија, епископа захумско-херцеговачког Димитрија и епископа умировљеног захумско-херцеговачког Атанасија.

Након чина освећења литургијом је началствовао епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије.
На литургији је присуствовао велики број вјерника и званица међу којима предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић, представници дипломатско-конзуларне мреже Србије и БиХ у Њемачкој, градоначелник Карлсруеа, те представници других хришћанских цркава.

Владика Григорије у бесједи након литургије нагласио је да је слава симбол српског јединства и да јој требамо остати вјерни.

“Разговарао сам недавно са једним мудрим човјеком од 90 година, који је прошао цијели свијет, на тему како да српски народ буде јединствен. Од тог старца чуо сам да је од Светог Саве до данас једино што је успјело да буде симбол јединства српска слава…..Зато морамо да останемо вјерни својој слави и Светом Сави и нашем Светом Николају“, поручио је владика Григорије.

Он је истакао да је велика радост што је црква пуна људи и нагласио да црква у Карлсруеу може бити примјер осталим црквеним општинама у Њемачкој.

“Све је данас свето и благословено. Овђе је била НАТО база и војници су имали капелу. Када су се повукли, ми смо је откупили, онда је отац Александар са дивним људима направио храм. Имамо мјесто гђе народ може да се сабира и весели“, рекао је владика Григорије за Тв Храм.

Он је навео да су сви који су данас били на освећењу цркве могли да виде здраву заједницу и да такву слику треба направити и у другим градовима.

“Имамо још доста градова гђе требамо направити добру слику о себи, јер никад не застаријева изрека – ‘Ако хоћеш да видиш какви су неки људи погледај им гробље и цркву’. Ми требамо показати да смо озбиљан народ. За све то је предуслов слога, јединство и мир“, нагласио је епископ Григорије.

Он је казао да се српски народ налази на једној раскрсници, а да је излаз врло тежак. “Морамо да се снађемо у томе. Морамо да будемо разумни, разборити и храбри. Битно је искуство које Црква носи са собом, а то подразумијева јасан и недвосмислен идентитет“, поручио је владика.

Додао је да у Њемачкој по неким подацима живи око 700.000 Срба, али да нису познати и препознати као заједница. “Морамо постићи то да будемо препознатљиви као заједница и онда ћемо имати шансе да направимо нешто добро за наш народ у цјелини“, казао је владика Григорије додајући да се ради на рјешавању правног статуса Српске православне цркве у Њемачкој и позвао народ да свештеницима помогне у томе.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић у обраћању присутнима нагласила је важност очувања идентитета, те поручила да је Република Српска кућа за све Србе ма гђе били.

“Много пута сам била са нашим људима у иностранству. Сваки пут сам схватила да је најважније мјесто њиховог окупљања и мјесто гђе се чува идентитет црква. Тако да сам владикама и свештеницима захвална на томе. Вољела бих да смо сви заједно у Републици Српској и Србији, али ма гђе год живјели ви сте дио Републике Српске“, нагласила је предсједница Цвијановић.

Поручила је Србима у Њемачкој и свијету да поштују државе гђе живе, али увијек буду поносни на себе и своје поријекло, да никад не забораве да постоји мјесто гђе припадају. “Република Српска је кућа за све нас, коју ћемо чувати и градити. Живјела Република Српска, живјела Србија“, нагласила је предсједница.

Министар Шарчевић рекао је да је задатак српских власти да брину о својима гђе год живјели. “Има нас ван Србије скоро колико и у Србији. Желим да једног дана ове границе нестане и да схватите да су Србија и Српска државе у успону без обзира ко их водио и да постоје добре намјере и покушаји да будемо успјешни и да ваши унуци могу да изаберу гђе да живе“, рекао је министар Шарчевић.

Након литургије приређена је и трпеза љубави, те културно-умјетнички програм.

Извор: topportal.info

Pin It on Pinterest

Share This