Izaberite stranicu

У суботу 1. јуна 2019. године у Катедрали Патријаршије у Дамаску служена је свечана доксологија поводом доласка Његове Светости Патријарх српског г. Иринеја и делегације СПЦ у званичну (мирну) посету Патријарху Јовану Десетом и древној Антиохијској Патријаршији. После торжественог дочека и проласка Патријарха Иринеја и чланова делегације наше Цркве улицама Дамаска, у Патријаршијској Маријамитској цркви Свјатјејшег су са Патријархом Јованом Десетим дочекали и Архијереји Антиохијске Цркве, других хришћанских цркава, високи државни званичници и Његова Екселенција амбасадор Русије у Сирији г. Александар Јефимов, Његова Екселенција амбасадор Белорусије у Сирији г. Јуриј Слука и Његова Екселенција отправник послова Амбасаде Србије у Сирији, г. Милан Вијатовић. У топлој поздравној речи, Патријарх Јован Десети је Патријарху Иринеју најпре пожелео добродошлицу у “срце Цркве Антиохије” у име све пуноће Антиохијске Цркве, Митрополита, Епископа, свештенства и свог верног народа, затим браће Патријараха свих хришћанских Цркава и свих хришћана, као и у име свих сабраних и грађана ове земље, муслимана и хришћана, преноси се на званичној “Фејсбук” страници Антиохијске Патријаршије.

“Дочекујемо Вас уочи празника Светог Вазнесења Господњег и сећамо се речи Господа Исуса Христа који је апостолима рекао да је ‘са нама у све дане до свршетка света’. Те речи одзвањају у нашим срцима и ушима 2000 година и управо захваљујући том духовном рецепту и знању, хришћани Антиохијске Цркве живе и опстају сво то време”, рекао је Патријарх Јован Десети.

Подсетивши на своју посету СПЦ у октобру пошле године, Патријарх Јован Десети је рекао да Српска Црква такође живи на крви мученика, светаца и гласника који су пострадали у име Господа Исуса Христа, што ће Свјатјејши Патријах Иринеј такође моћи да види и током своје посете Сирији, “на лицима наше деце и наших родитеља”. Сетивши се у сваком погледу добрих људи Српске Цркве, од престолног Београда, преко Ниша, Црне Горе, па до Косова и Метохије – историјског срца наше Цркве и других места које је посетио, Патријарх Јован Десети је Патријарху Иринеју рекао да су “врата наших цркава и срца, као и срца верника широм отворена”, а да долазак Свјатјејшег сведочи да је Православље јединствено без обзира на све недаће. Рекавши да Антиохијска Црква постоји “откад смо приковали наше очи за распеће и да управо из Часног Крста црпемо сваку снагу”, Патријарх Јован Десети је додао: “Наша звона смо овде поставили пре 2000 година, звонили смо и звонићемо њима и убудуће, као потврду наше љубави према Господу који нас воли”.

“Молимо се заједно за мир у овој земљи, са свим њеним синовима и за дијаспору. Молимо се за све оне који су отети а међу њима и за нашу браћу, Митрополите Алепа – Мар Григорија Јухане Ибрахима и Павла (Булоса) Јазигија, усред света слепог за њихов нестанак”, рекао је између осталог Патријарх Јован Десети, а преноси званична “Фејсбук” страница Антиохијске Патријаршије.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је у отпоздравној речи најпре изразио своје велико задовољство овом благословеном посетом. “Веома смо благодарни Господу што посећујемо Цркву Антиохије која данас има дубоке историјске корене. Ова Црква и поред свих напада остаје, опстаје и обнавља се милошћу Божијом и Његовим Светим Духом. Знамо да је Антиохијска црква Црква светитеља и светих места и жао нам је што су ова места уништавана током историје и током недавних догађаја који су је ударили, уништавајући камен и достојанство човека”. Патријарх Иринеј је додао: “Ви веома добро знате да оно што је овде донело рат,  погодило је и нашу земљу и нашу Цркву, као и наш народ. Ми смо искусили сличне догађаје крајем прошлог века и њихове последице осећамо и данас”. Патријарх српски је у свом слову закључио: “Благодаримо Господу који нам је дао крст и такође Му се молимо да нам духовне снаге да Га својим молитвама и прослављамо”.

По завршетку свечаног дочека у дворишту Патријаршијског двора и у самоме двору приређен је пријем током кога су Антиохијски и Српски Патријарх благосиљали верни народ и примали бројне званичнике сабране на дочеку. Информативна служба Антиохијске Патријаршије наводи и да су се у пригодном програму могли чути предивни гласови појаца који су песме изводили на сиријском али и српском језику.

Извор: Радио “Слово љубве”

Pin It on Pinterest

Share This