Izaberite stranicu

Неколико старих звоника и зид познатог Донског манастира у Москви биће обновљени, изјавио је градоначелник Москве Сергеј Собјанин приликом посете овој светињи.

Град ће издвојити средства за обнову осам кула и 14 деоница зида. Градоначелник је рекао да „у Русији нема толико много активних манастира који су преживели Смутна времена, рат с Наполеоном и прве совјетске године. Такав историјски манастир је Донски манастир. Он је бисер Москве и сва наша историја је повезана са њим.“

Обнову манастира помажу и сами Московљани који одлазе у њега где драговољно раде или остављају прилоге. Предвиђа се и уређење хотела за поклонике у једном од манастирских конака.

Иначе,  овај манастир је основан крајем 16. века и брзо је постао симбол вере и снажна тврђава чији непробојни зидови су бранили Москву од напада с југа. У царско време манастир је прошириван конацима, дозидане су цркве, звоник, конак, па чак и мала болница. Скоро да је био разорен после Револуције, али је ипак претворен у архитектонски музеј. Манастирска порта је враћена Цркви 90-тих година, када је почела обнова и многих других културних споменика.

Извор: Orthodoxie.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This