Izaberite stranicu

Четрдесето свепољско православно васкршње поклоничко путовање православне омладине на Свету Гору Грабарку

На позив Његовог високопреосвештенства Митрополита варшавског и све Пољске г. Саве, а на предлог Његове светости Патријарха српског г. Иринеја, Свети архијерејски синод је делегирао презвитера Оливера Суботића, уредника Православног Мисионара, као представника Српске православне цркве на четрдесетом свепољском васкршњем ходочашћу православне омладине на Свету Гору Грабарку.

Синодском одлуком одређена је двочлана пратња, коју су чинили Стеван Јовановић, професор верске наставе и координатор Дијалога у култури, и Јелена Љубеновић, апсолвент на Православном богословском факултету и студент персијског језика на Филолошком факултету у Београду.

Света Гора Грабарка се налази на истоку Пољске, где живи највећи део православних Пољака, којих у тој земљи има укупно око пола милиона. Ове 2019. године васкршње ходочашће православне омладине Пољске је одржано од 24. до 26. маја. Осим представника Српске православне цркве, учешће су узеле и делегације других помесних православних Цркава.

Посебан пријем делегација Митрополит Сава је приредио после Свете литургије у суботу, 25. маја. Најзначајни део пријема представљала је размена искустава у домену црквене мисије међу младима. Том приликом, Митрополиту и представницима дугих помесних Цркава представљена је и мисионарска активност СПЦ и њене мисионарске структуре и програми.

Када је реч о самом ходочашћу и његовом вишедневном програму, треба напоменути да центар свих окупљања и дешавања представаља женски манастир који је посвећен Светим мироносицама Марији и Марти. Бројна богослужења која су предвиђена програмом пружила су, и пружају из године у годину, прилику младим Пољацима да узму учешћа у заједничким молитвама, да се друже у амбијенту и у поводу који нису свакодневни. То представља истински квасац те православне заједнице.

Веома значајна и веома посећена била су предавања и тематске трибине. Неке од њих су се тицале деструктивног деловања верских секти, проблема и изазова потрошачког друштва, питањима у вези са значајем учествовања на богослужењима и томе слично. Треба напоменути да су сва дешавања била прошарана спортским активностима у којима су и клирици узимали учешћа заједно са омладином.

Најснажнији утисак који је делегација Српске православне цркве понела са тог духовног путовања јесте непосредност која је красила читаву комуникацију високог и нижег клира Пољске православне цркве са младим православним Пољацима. Од заједничких обеда под шатором, преко предавања и трибина, до спортских активности, свугде се могла видети спонтаност, неусиљеност, непосредност и истинска припадност једних другима, без обзира на чин, пол или године. Искрена преданост, посвећеност и молитвена озбиљност красили су понашање православне пољске омладине на свим богослужењима на којима су слободно узимали учешћа.

Мисија Пољске православне цркве међу младима је на све делегације оставила изузетно леп колаж утисака, представља узор и даје задатак свим помесним православним Црквама на пољу мисије међу младима.

Стеван Јовановић

Pin It on Pinterest

Share This