Izaberite stranicu

У Српској академији наука и уметности свечано је данас додељена награда „Бранко Ћопић“ Филипу Грбићу за роман „Прелест“, Благоју Баковићу за поему „Како врабац пева“ и Слободану Јовићу за збирку песама „Страх од савршенства“. Уручивању овог престижног књижевног признања присуствовали су председник САНУ Владимир Костић, академици и бројни љубитељи књижевности.

У образложењу доделе признања Филипу Грбићу саопштено је да су на жири најјачи утисак оставили његов полетни наративни ритам, иронија, самоиронија и проширена значења.

„Свакако, велико признање, веома ми ласка, долази са једног тако угледног места, од наших признатих писаца и песника, носи светло име Бранка Ћопића“, каже добитник награде Филип Грбић.

Говорећи о поеми „Врабац“, академик Матија Бећковић је истакао да врабац пева како и Ћопићев изданак, Благоје Баковић.

„Ја сам почео да добијам награде „Бранко Ћопић“ у раном детињству, у брдима и планинама мога завичаја. Те награде које су излазиле из његових књига и од мога завичаја правиле станиште његових јунака и чудо које је излазило из његове литературе ево крунисано је данас овом наградом“, каже добитник награде Благоје Баковић.

Сажет лирски израз, једноставност, сликовитост и јасноћа у порукама донеле су награду Слободану Јовићу.

„Драго ми је што је награда „Бранко Ћопић“ дошла спонтано, драго ми је што носи име нашег знаменитог писца, и што Бранко Ћопић долази из западних српских крајева“, истиче добитник награде Слободан Јовић.

Награду је доделио жири у саставу који чине академици Матија Бећковић, Душан Ковачевић, Нада Милошевић-Ђорђевић, Горан Петровић потпредседник, и Милосав Тешић председник.

Задужбина „Бранко Ћопић“ сваке године за дела високе уметничке вредности додељује награде за поезију и прозу. Чланови задужбине, који су уједно и чланови жирија за доделу награде, бирају се из реда Одељења језика и књижевности Српске академије наука и уметности.

Извор: РТВ Војводине

Pin It on Pinterest

Share This