Izaberite stranicu

Руска православна црква у Аустрији радује се рукоположењу новог свештеника. Наиме,  архиепископ Антониje (Севрјук) рукоположио је 22. маја ђакона Георгија Рјашка за свештеника у Саборној цркви Светог Николаја у ​​Бечу.

Рјашко је рођен 1992. године у западној Украјини, а богословске студије завршио је у Кијеву, а од 2013. једном делом у Бечу. Године 2017. рукоположио га је за ђакона тадашњи аустријски Епископ Тихон (Зајцев) у Бечу.  Нови свештеник ће пастирствовати у Аустрији. Тренутно при Саборној цркви Св. Николаја служи девет свештеника и три ђакона. Настојатељ Саборне цркве је протојереј Владимир Тисхук.

Сматра се да је број руских православних верника у Аустрији око 40.000. Заједницу чине верници различитих националности, који углавном живе у Бечу. Епархија Руске православне епархије је основана 1962. године и званично призната 2013. године. Седиште епископа је Николајевска саборна црква у трећем округу у Бечу. Друге правно признате руске православне парохије налазе се у Грацу и Линцу. Епархија је под јурисдикцијом Московске патријаршије. Од краја 2017. Епископ Антоније (Севрјук) је епархијски архијереј Аустрије.

Још једна руска православна црква постоји у Салцбургу. Она не припада Епархија бечкој и аустријској Московске патријаршије, већ Епархији берлинској и немачкој Руске православне заграничне цркве.

У Бечу је 17. маја одржано и свечано отварање Музичке школе “Сергеј Васиљевич Рахмањинов” при руској православној Саборној цркви Св. Николаја. Сама школа постоји од 2017. године, али до сада није имала редовне просторије. Сада су оне закупљене у Маркхофгасеу у трећем округу Беча. Осветио их је Архиепископ Антоније; чину су присуствовали представници руске и белоруске амбасаде.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This