Izaberite stranicu

Пете недеље од славног Васкрсења Христовог, када се молитвено присећамо Христовог разговора са женом Самарјанком, Фотином – служена је Света литургија у Храму Победоносца Георгија, под Горицом.

Евхаристијским сабрањем началствовао је старешина овог светог храма, протојереј-ставрофор Велибор Џомић. Саслуживали су му – протојереј Јован Радовић, јереј Блажо Божовић и ђакон Иван Црногорчевић док је певницом руководила хоровођа, Снежана Поповић.

Осветивши дарове предложења и причестивши верни народ Божији, словом поуке присутнима се обратио началствујући свештенослужитељ, о. Велибор Џомић, рекавши:

“Дивног ли дана, сабирати се у древној светињи, Светог Георгија, на овај 9. вековни кладенац воде живе, са кога хришћани 900 г. пију воду, за коју је Господ рекао да од ње – нико неће ожедњети “.

Прота је подсетио да је Христос, сусревши се са женом Самарјанком на источнику Јаковљевом – тражио да пије воде, те да је грешница, говорила оно што је чула и знала и онолико колико је знала; да није знала много, али је знала оно најважније – да ће доћи Христос Господ, Спаситељ, Месија, Онај који ће пропутити пут – палом човечанству, у Живот Вечни.

“Он је, као Богочовек тражио од ње да пије воде са извора Јаковљевог, али је истовремено говорио о води коју ће Он дати од које они који је буду пили – неће ожедњети. ”

Отац је указао да се хришћани клањају ономе што знају – а знају да је Бог Отац, Син и Дух Свети – Тројица једносуштна, животворна и нераздељива; Бог љубави који је по неизмерној љубави према човеку, послао Сина Свога јединороднога да прими обличје људско да поживи са нама у овоме свету, објави нам истину спасења,  пропути пут у живот вечни и својим путем крсним – распећем и жртвом на голготи – посведочи тај пут и потврди га Својим Васкрсењем и јављањем ученицима, непрестано 40 дана – све до празника Вазнесења.

“Та ријеч која је за многе била лудост, за хришћане је темељна истина њиховог живота ” казао је отац Велибор и нагласио да се хришћани поклањају ономе кога знају, Богу Оцу, Сину и Духу Светоме.

Он је истакао да живећи кроз живот Светих тајни Цркве, хришћани пију ону воду од које никада неће ожеднети а да је тај извор свети храм, богослужење – жила куцавица савременог и свевременог човечанства.

Питајући – шта је та вода жива, указао је да она није ништа друго до – вера у живога Бога, Јединога, распетога, васкрслога Христа – вера у Свете тајне које су благодаћу Духа Светога остављене да се совршавају у Цркви Његовој, од којих је она која врхуни, пропућује у живот вечни и сједињује све у себи – Света тајна причешћа.

“Зато се ми читавим својим животом спремамо за Свето причешће, да долазимо на овај духовни кладенац Христов у свете храмове Божије, да примимо часно Тијело и пресвету Крв Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа и да се сјединимо са Њиме и Он са нама и тако постанемо они који се напајају водом за живот вјечни. ”

Нагласио је да је то та велика тајна и истина и тај духовни магнет који привлачи верне хришћане кроз вјекове на Света богослужења:

“Све јој је Господ погодио из њенога живота – јер Он као Бог зна сваки трептај људске душе, ума и савјести – али је она чула, знала и осјетила да је Он Христос те је посведочила као и други њени сународници који су дошли да се напоје том ријечју, па су и они постали свједоци Христови.”

Завршавајући своје обраћање, началствујући свештенослужитељ је пожелео да се и ми живећи у овоме свету – трудећи се да живимо по Јеванђељу Господњем – напајамо овом водом од које се никада не жедни; да се причешћујемо Светим тајнама Христовим и да као жена самарјанка будемо вјесници Христа Васкрслога у све дане живота нашега.

Празнично саборовање је настављено у црквеној гостопримници.

Том приликом у порти светог храма, одржан је час веронауке код протинице, Надице Радовић.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This