Izaberite stranicu

У Галерији Андрићевог института Петар Лубарда 30. маја са почетком у 19:30 часова биће свечано отворена изложба Фреске Косова и Метохије, аутора др Бојана Поповића, историчара умјетности и директора Галерије фресака Народног музеја у Београду.

Овом културолошки и духовно изузетно вриједном изложбом за српски народ, Андрићев институт и Галерија Петар Лубарда дају свој допринос обиљежавању значајног јубилеја – 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

У оквиру поставке биће изложено 29 дјела великог формата, а ријеч је о репликама фресака из српских средњовјековних манастира који чувају највриједнију умјетност у области Косова и Метохије. У питању су четири споменика чија је вриједност препозната  и потврђена укључивањем у свјетски регистар културне баштине UNESCO-а, као и на листу угрожене свјетске баштине: Пећка патријаршија, Богородица Љевишка, Дечани и Грачаница, преноси портал Искра.

Галерија фресака Народног музеја у Београду сакупља, чува и излаже на једном мjесту највећа достигнућа српске средњовјековне и византијске умjетности. Богата колекција Галеријe фресака обухвата 1300 копија фресака насталих од XI до средине XV вијека. Kолекција такође садржи и око 300 остатака средњовјековних монументалних скулптура и епиграфских споменика.

Све реплике изложене у Галерији фресака у Београду су дјела академских умјетника специјализованих за ту област. Њихове димензије, начин стварања, као и оштећења, потпуно су вјеродостојна оригиналима.

Извор: Искра

 

Pin It on Pinterest

Share This