Izaberite stranicu

Његова светост Патријарх српски г. Иринеј данас је у Сентандреји освештао Музеј Епархије будимске који је смештен у згради прве српске учитељске школе – Препарандији, у који је смештен.

Са благословом Његове Светости свечану врпцу су пресекли г. Шолтес Миклош, државни секретар за сарадњу са црквама и националним мањинама у Влади Мађарске и г. Владан Вукосављевић, министар кулутуре и информисања у Влади Србије, чиме је у духу великог јубилеја 800-годишњице аутокефалности Српске православне цркве отворен нови Музеј Епархије будимске. Затим су присутни гости имали прилику да обиђу Музеј који се простире на 1600 м² а чија стална поставка броји 500 експоната.

Патријарх Иринеј, који је претходно уз звук црквених звона, предводио свечану поворку од Епископског двора до Музеја, истакао је да Српски црквени музеј представља значајан дом српске културе и да је његово отварање историјски чин.

“Ово је најбољи пример како се успостављају и одржавају суседски односи два народа и две државе. Овај дом културе јесте дом свега онога што је много векова српски народ стварао на простору Мађарске, видљив знак стварања духовних вредности нашег народа, али и добар пример како се културом зближавају народи”, рекао је Патријарх Иринеј.

Он је истакао да Музеј са својом сталном поставком неће бити само богатство срспког народа, већ и мађарског и свих људи који знају шта је култура и умеју да је поштују.

Преосвећени Епископ будимски Лукијан пожелео је добродошлицу Патријарху Иринеју, кардиналу Ерду Петеру, секретару Миклошу Шолтесу, министрима Владану Вукосављевићу и Младену Шарчевићу, генералном секретару председника Србије Николи Селаковићу и другим званицама и истакао да Српски црквени музеј још јаче учвршћује хришћанску традицију у Мађарској и свету показује српске вредности.

Министар Вукосављевић је рекао да ће Музеј бити нова садржајна тачка на месту богатог културног наслеђа: “Јужна тачка српског културног простора налази се на Атосу, у манастиру Хиландару, а северна управо овде, у славној Сентандреји. Српски културни простор, свуда где је присутан, коегзистира са културним просторима других народа. То прожимање обогаћује српску културу, али и културе народа са којима се она додирује, те у великој мери оснажује културну сарадњу међу народима и државама.”

Уз констатацију да култура народа чини обиље и рељефност нашег глобуса, Вукосављевић је истакао да ће Музеј бити нова, садржајна тачка на овом месту богатог памћења где ће посетици моћи да виде више од 450 експоната који улазе у сам врх српске црквене уметности.

Државни секретар Миклош Шолтес осврнуо се на заједништво Срба и Мађара у борби против Османлија за очување хришћанства, али и на “тужне догађаје када су веће нације око нас успеле да нас натерају да се сукобимо и у протеклим деценијама лечимо те ране”.

Управник Музеја Коста Вуковић подсетио је на појединце који су допринели развоју Музеја током историје и истакао да ће он бити у функцији српске духовности и прожимања српске и мађарске културе.

Музеј се налази на главном тргу у Сентандреји, у Препарандији (првој српској школи), чију обнову су помогли Влада Мађарске и Министарство културе и информисања Србије.

Стална поставку под називом “Српска црквена уметност у Мађарској”, на којој је представљен део црквеног блага које Епархија чува, сакупљеног по читавој Мађарској, сведочи о присуству Срба на том простору пре и након Велике сеобе народа.

На свечаности испред Музеја наступио је хор српске школе “Никола Тесла” из Будимпеште који је извео химне Србије и Мађарске.

Извор: РТВ Војводина

ТВ Храм: Беседа Патријарха Иринеја на отварању Музеја Епархије будимске у Сентандреји

 

Pin It on Pinterest

Share This