Izaberite stranicu

У Брчком је освештан и свечано отворен Културно – административни центар Патријарх српски Павле. Свечаности је, осим вјерног народа, присуствовао изасланик Његове светости Патријарха српског, Преосвећени Епископ ремезијски г. Стефан, Епископи зворничко- тузлански г. Фотије и осечко-пољски г. Херувим, предсједница Републике Српске гђа Жељка Цвијановић, министри у Влади и остали званичници.

Културно-административни центар Патријарх српски Павле, служиће духовном и културном уздизању српског народа Брчког и околине.

Простор ће послужити саборовању не само Срба, већ и осталих народа овога краја, најавио је владика Фотије.

– Као што су се данас овдје сабрали сви представници Српске, Дистрикта Брчко, градоначелник, представници других вјерских заједница, Исламске заједнице, Католичке цркве и других људи, то треба да буде дух овога центра, који ћемо ако Бог да да његујемо, и трудимо се да сви људи који дођу овдје, да су добро дошли – истакао је владика зворничко – тузлански Фотије.

Објекат је настао као резултат заједничког рада институција Републике Српске, дистрикта Брчко, и вјерујућег народа, истакла је Жељка Цвијановић, предсједница Српске.

Претходна републичка Влада је у завршне радове Центра уложила око 500.000 КМ, чиме је изградња, од општег интереса народа, коначно завршена.

– Дубоко вјерујем да ће та улога бити свенародна, и да ће свако моћи да се идентификује са овим центром и да ће он моћи да се освједочи да служи својој сврси – рекла је Цвијановићева.

Саборност у цркви и око ње је оно што нас је кроз историју одржало и снажило, и зато је овај објекат, његујући ту традицију на одређен начин будући духовни центар овог дијела Српске, каже градоначелник Брчког, Синиша Милић.

– Поносан сам што носи назив Патријара српског Павла и несумњиво, Брчко је на путу да постане центар духовности под окриљем православне цркве за подручје Зворничко – тузланске епархије – наводи Милић.

Зграда Културно – административног центра урађена је крајем прошле године, али се за њено отварање чекала прослава 800 – годишњице ауктокефалности СПЦ.

Површина oвог центра је 2.000 квадратних метара и коштао је 1,8 милиона КМ.

– Ради се о великим помоћима Влада Српске и Брчко дистрикта, а било је помоћи и оних који су били градитељи и вјерног народа – нагласио је протојереј ставрофор Небојша Драшкић у Брчком.

За несебичан допринос у изградњи Центра, владика зворничко-тузлански господин Фотије орденом Светог краља Драгутина – Теоктиста одликовао је предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, предсједницу Српске Жељку Цвијановић и градоначелника Дистрикта Синишу Милића.

Свечану академију отворио је академик Матија Бећковића који се у свом говору подсјетио на велика дјела блаженопочившег Патријарха српског Павла и Светог Саве, те подсјетио присутне шта су учинили да би српски народ данас био гдје јесте, што Срби треба да цијене и чувају.

У програму свечане академије учествовали су хор “Србадија” из Бијељине, фолклорни ансамбли СПКД “Просвјета” Брчко и КУД “Илићка”, те пјевачке групе “Вијенац” СПКД “Просвјета” и “Босиљак” КУД “Илићка”.

Отварању центра и свечаној академији присуствовали су и министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, представници власти Брчко дистрикта, те представници Исламске заједнице и Католичке цркве у дистрикту.

Организатор свечаности је Српска православна црква, Епархија зворничко-тузланска, Црквена општина Брчко.

Епархија зворничко-тузланска

Фото: ИнфоБијељина

 

Pin It on Pinterest

Share This