Izaberite stranicu

Главни стубови Срба су вјера, држава и народ. Али, није то било који народ, него онај који вјерује и није то било која држава, него она која је у хармонији са Црквом

Драгослав Бокан, режисер, колумниста и публициста, оцијенио је да је Косово и Метохија икона Срба и да се она не може дијелити.

По његовој оцјени, са том иконом се не може трговати, она се не може продавати и давати другоме, јер она стуб српске идеје и идеје и културе без којих Срба и нема.

Драгослав Бокан синоћ је гостовао на трибини у „Српској кући“ коју је организовао Српски информативну центар „Свети Сава“, а говорио је на тему „Српска идеја и нови национални поредак у свијету“.

– Главни стубови Срба су вјера, држава и народ. Али, није то било који народ, него онај који вјерује и није то било која држава, него она која је у хармонији са Црквом. Тек у том светом тројству ствара се српска идеја и српска отаџбина коју је прије 800 година створио Свети Сава, нагласио је Бокан.

Он сматра да суштину српске идеје, која од Србе чини непобједив народ, боље познају наши непријатељи него сами Срби. То је и један од разлога зашто они увијек нападају Србе.

 – Сви они су се ставили на страну зла, а оно се по природи бори против добра, као што је и истина највећи непријатељ лаж. Због тога смо и на њиховој мети и то не од јуче, тврди Бокан.

Он је нагласио  да Срби морају да се врате духовној култури, односно молитви као најкраћем путу ка Богу. Без ње је тешко савладати сва искушења која се пред Србима налазе и да треба остати вјеран Српској православној цркви, која вјековима чува темеље српске идеје.

– Срби су били најјачи тада када су били Срби и њихова отаџбина је трајала пуних седам вјекова, односно од 1219. до 1918. године. Након што је 1918. године створена Југославија, Срби су престали да буду Срби и престали су да слиједе српску идеју, која је довела до страдања нашег народа у 20. вијеку. Срби су тек са српском идејом непобједиви и то су највише онда када схвате да смисао живота није у преживљавању него у спасењузакључио је Бокан.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This