Izaberite stranicu

На данашњи дан, 24. маја 1993. године на Тибету су избиле жестоке демонстрације против кинеских власти. Једна од најинтересантнијих земаља свијета, како због  специфичности своје географске позиције и љепота дивље нетакнуте природе, тако и због  религиозног и духовног  значаја који се временом само све више повећава, свакако је Тибет.

Иако су врхови Хималаја годинама опчињавали планинаре у жељи да освоје ову планину, у духу становника ових предјела заправо је супротна тежња – не освајати, него се потчињавати. На просторима Тибета одувјек је живио веома специфичан народ. Осим што се издвајају по физички другачијим условима живота због проређености ваздуха висина у којима живе, Тибетанци се сматрају најздравијим и најсрећнијим људима на свијету. Живот Тибетенаца крајње је једноставан, толико да западни ум не може да га схвати.  Уз свакодневне вјежбе јоге, медитацију и умјерену исхрану, Тибетанци проводе свој живот на будистичим основама. Будизам је у Тибет стигао из Индије и Непала у VII вијеку, након чега је претприо разне утицаје и модификације. Како се услед ових различитих утицаја јавила извјесна конфузија међу следбеницима, будисти су се вратили проучавању изворних индијских текстова. Преводи санскрита на тибетански језик су тако вјерни, да су се неки касније изгубљени индијски текстови ревизирали према постојећим тибетанским преводима. Далај Лама се сматра духовним и политичким  владаром Тибета. “Лама” значи учитељ на тибетанском језику, а “далај” океан на монголском. Сматра се да се након смрти Далај Лама реинкарира у тијелу неког младог мушког дјетета. Када се путем одређених тестова (препознавање предмета претходног Далај Ламе итд) открије у ком се дјечаку реинкарирао Далај Лама, дјечак се шаље у главни град Ласу на школовање. Школовање на Тибету је посебно ригорозно и темељно. Иако Тибетанци своју земљу зову Бод или По, што значи отаџбина, ова земља је у свијету позната под појмом Тибет што значи висораван. Тибет и јесте управо највећа висораван на свијету, која се у просјеку  налази на 4900 метара надморске висине. Највиши врх свијета Монт Еверест (8.848 метара надморске висине) налази се на граници Тибета и Непала. Главни град Тибета је Ласа, и он представља један од највиших градова на свијету – са надморском висином од 3650м. Ријеч “Ласа” значи “свети град” на тибетанском језику или “мјесто богова”. Налази се на сјеверној обали истоимене ријеке и има око 200.000 становника. Ласа је препуна сакралних споменика, манастира и храмова који крију велико културно и вјерско благо, које је сачувано упркос бројним ратовима. Један од симбола овога града је палата Потала, традиционална зимска резиденција Далај Ламе.

Тибет се у историји појавио у VII вијеку  као краљевина која је временом све више јачала. Тибет 1239. године постаје дио Монголског царства, да би касније поново стекао независност када је царство ослабило. Међутим Монголи су и даље настојали да се мијешају у политику Тибета и да га поново присвоје. То је искористила Кина да се умијеша између и заузела се за Тибет како би га ослободила од Монгола. Све до почетка двадесетог вијека Тибет је био под заштитом Кине, док га Кина није уступила Британији, да би неколико година касније Кина поново преузела Тибет од Британије. Тибет је покушао да стекне независност од Кине у чему су га подржали Британци. Онда су наступили свјетски ратови и за неко вријеме  Далај Лама је неометано владао Тибетом. Међутим већ 1951. године Кина је поново потражила власт, чиме је изазвала устанак Тибетанаца.  У овом устанку  убијено је стотине хиљада Тибетанаца, а толико их је отприлике и избјегло у Индију, заједно са Далај Ламом који се тамо и данас налази.

 

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This