Izaberite stranicu

На данашњи дан, 24. маја 1844. године проналазач телеграфа Семјуел Морзе послао је прву телеграфску поруку на удаљеност од 65 километара  из Вашингтона у Балтимор, која је гласила “Шта је Бог урадио “.

Живот Семјуела Морзеа био је пун разочарања, али можда су га баш она инспирисала да патентира телеграф, један од изума који је заувијек промијенио начин комуникације. Овај његов изум је касније подстакао појаву телефона, а много касније интернета и на крају смартфона. Прије свих ових изума, људи су комуницирали путем писама. Једно такво писмо добио је и Морзе, а није ни слутио да ће му оно преокренути живот и натјерати га да пронађе начин да људи међусобно брже комуницирају и саопштавају добре, али и лоше вијести. Наиме, како би употпунио кућни буџет, Морзе је морао да отпутује у Вашингтон и наслика маркиза де Лафајета како би зарадио хиљаду долара. За вријеме свог боравка у Вашингтону, Морзе се дописивао са својом женом Лукрецијом, која је чекала њихово треће дијете. Писала му је да је поносна на њега, да га много воли и да једва чека да се поново нађу на окупу. Морзеов одговор је такође био пун љубави, али нажалост, његова супруга није стигла да прочита његове топле ријечи, јер је у међувремену преминула због срчаних сметњи услед порођаја. Умјесто од своје супруге, Морзе је добио писмо од свог оца који му је саопштио тужну вијест и то тек након што је сахрана увелико била обављена. Иако му је живот био испуњен бројним разочарањима, Морзе је био очајан јер услед споре комуникације није могао да стигне ни на сахрану своје жене.

Седам година касније, Морзе се поново нашао на путу, али је овог пута ишао бродом у Европу. На путовању се срео са доктором Чарслом Џексоном, са којим је доста разговарао о електромагнетизму, што је представљало прекретницу у развоју његовог изума. Окупиран идејом како информације треба да путују брже, почео је да развија и мијења већ постојећу телеграфску шифру тако што је развио код за свако слово. Вратио се у Вашингтон у нади да ће убиједити конгрес да му одобре средства за електрични телеграф, али није успио у томе. На срећу, исте године Морзе је научном тиму на Институту Френклин у Филаделфији демонстрирао како ради његов телеграф, па је убрзо добио 30,000 долара за изградњу телеграфске линије. Прву телеграфску поруку је Морзе послао 1844. године из Вашингтона у Балтимор, а она је гласила: „Шта је Бог урадио“. Убрзо су људи почели да шаљу разне поруке путем телеграфа чиме се начин комуникације и пословања измијенио заувијек поставши много бржи. Морзеова азбука је метод за пренос порука на даљину. Свако слово је замијењено сигналом који се састоји из кратких и дугих звучних или свјетлосних сигнала. Кратки сигнал се биљежи као тачка а дуги као црта.  У радио-телеграфији, Морзеова азбука се преноси звучним сигналима фрекфенције 800 Hz и то тако да дуги знак траје као три кратка (трајање кратког знака зависи од брзине емитовања морзеовог кода). Тишина између два сигнала је у трајању једног кратког сигнала, а између знакова се прави пауза у трајању једног дугог сигнала. Знак се не памти као као комбинација тачака и црта, већ се сваки знак памти као једна звучна слика. Такође, учење се не врши абецедним распоредом, већ постоје методе које користе редоследе знакова такве да их је лакше запамтити, али и међусобно разликовати. Међународни знак за помоћ је СОС и треба га слати као једно слово.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This