Izaberite stranicu

Поводом славе Богословије Светих Кирила и Методија у Призрену, служена је Света архијерејска литургија у Саборном храму Светог Ђорђа.

Литургијом је началствовао Његово преосвештенство владика западноамерички г. Максим уз саслужење Преосвећеног Епископа рашко-призренског и ректора Богословије владике Теодосија, бројног свештенства и свештеномонаштва из више епархија: рашко-призренске, будимљанско-никшићке и црногорско-приморске.

Сабранима се бесједом после Јеванђеља обратио владика Максим који је говорећи о апостолској мисији Свете браће Кирила и Методија рекао да оно по чему знамо да светлост Свете браће светли за сва времена јесте ово литургијско сабрање.

После причешћа освештан је и пререзан славски колач, а потом је владика Теодосије уручио архијерејску грамату г. Славишу Радивојевића из Средске код Призрена за постојану љубав према Светој вери православној и за ревност према храму Божијем и његовом благољепију.

Овом приликом владика Теодосије се захвалио владици Максиму и свима осталим који су дошли на славу Призренске богословије и истакао да треба да у овим тешким временима сведочимо Христа попут Светих Ћирила и Методија.

Потом је приређена свечана славска академија у амфитеатру богословије коју су приредили њени професори и ученици. Поздравни слово произнио је ректор, Преосвећени владика Теодосије.

У име Митрополије црногорско-приморске приморске, Епархије будимљанско-никшићке и Цетињске богословије, слави у Призренској богословији присуствовали су архимандрит Арсеније игуман манастира Косијерево, свештеник Радмило Чизмовић, др Миодраг Чизмовић и професор Александар Вујовић, уредник Катихетског програма Радио Светигоре.

Александар Вујовић

 

Pin It on Pinterest

Share This