Izaberite stranicu

Васељенски патријарх Вартоломеј посетиће Атину и Дилеси, Боетију током дводневне посете Грчкој од среде 22. маја 2019 до петка поподне.

Васељенски Патријарх посетиће седиште Архиепископије атинске у среду поподне,  у 6 часова, где ће водити разговоре са архиепископом атинским и све Грчке Јеронимом.

Два поглавара имаће важан састанак иза затворених врата да би разговарали о главној теми, а то је став Грчке Цркве по питањи аутокефалности Украјинске Цркве, али ће разговарати и о другим питањима важним за две Цркве, као што је питање цркве Светог Георгија у Ктима Промпони.

Васељенски Патријарх посетиће Фондацију Б & М Теокаракис за примењене уметности и музику у четвртак ујутру, а потом и обновљену Библиотеку Културне фондације уније новинара атинских дневних новина „Димитрис И. Пурнарас“ . Такође ће посетити и књижару „Естиа“. Потом ће отићи на ручак који ће у част патријарха дати председник Братства архоната Васељенске Патријаршије „Богородица Памакаристос“, архонт Орфанотропос Герасимос Фокас.

Касније тога дана Васељенски Патријарх отвориће Центар за геронтологију и социјалну заштиту „Агиос Порфириос“ (Свети Порфирије) Атинске Архиепископије у присуству председника Републике Грчке Прокописа Павлопулоса. Центар је један од најважнијих харитативних подухвата у историји Атинске Архиепископије и остварен је после више година преданог рада архиепискоа атинског и све Грчке Јеронима.

Центар се налази у Дилеси у Беотији и саграђен је на црквеном земљишту од 27 хектара. Зграда има 4600 квадратних метара и капацитет од 64 кревета. Циљ Центра је да пружи основне социјалне услуге: гостољубље, смештај и исхрану, креативно запошљавање, радну терапију, психолошку подршку, као и превентивну медицину за старије и немоћне људе који живе у Центру (основни модел рада) или другде (модел дневне неге).

Пројекат обухвата неопходну медицинску, хотелску и другу помоћну опрему. Такође, у просторијама Центра налазе се новоизграђена црква, модерни спортски објекти, отворено позориште, као и шеталишта и рекреационе просторије. У околини постоји модел фотонапонског парка за енергетско снабдевање Центра.

Главни циљеви Центра су развој научних истраживања, посебно у области геријатрије и сарадња са специјализованим телима (истраживачким, биомедицинским, социјалним и др.), као и са одговарајућим физичким лицима.

Васељенски патријарх Вартоломеј ће у петак преподне примити америчког амбасадора у Атини Џефрија Пјата, а потом министра образовања, истраживања и верских послова Константина Гавроглуа. Васељенски патријарх ће бити на ручку који ће њему у част дати Свети Синод Грчке Цркве и истог дана у касним поподневним сатима отпутоваће за Цариград.

Извор: Ромфеа (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This