Izaberite stranicu

У приморском насељу Баошићи је и ове године свечано, у присуству великог вјерног народа, литургијски прослављена храмовна слава Пренос моштију Светог оца Николаја.

Свету Литургију су служили свештеници Гојко Мрачевић парох кумборски, Небојша Вуловић парох јошички и надлежни парох баошићки свештеник Илија Мотика.

У литургијској проповједи отац Гојко је на почетку похвалио дјечији хор и њихово прелијепо појање, а потом се осврнуо на прошлост и значај Светог Николе за хришћански свијет, као и да се, не без разлога, највише слави у народу.

“Срећан је онај народ који поред храмова Св. Богородице има и храмове Св. Николе. Он је заштитник помораца, трговаца, сиромашних, дјевојака и свих оних који су у невољи”, истакао је отац Гојко који је подсјетио на свештени пут којим су ходили мошти светог Николе.

“Чудом Божијим и сном једног човјека из Барија мошти су сачуване, а он је путовао по њих чак у другу покрајину Ликију и град Мир гдје су почивале. У исто вријеме и лукави венецијанци су покушали узети његове мошти али сам Свети Никола је по побожности народа и благодати одредио град Бари гдје ће оне почивати”.

Отац Гојко се осврнуо и на чињеницу да би требали хришћани чешће и у већем броју да се сабирају у храмове Божије.

“Кажу мени као свештенику: “Ми смо бољи од тебе и оних твојих који су у цркви!” Ја кажем:” Јесте сигурно! Ми смо лошији од Вас али кроз слушање Св. Јеванђеља, ријечи Божије преко свештеника, ми ћемо доћи до праве истине, а Ви нећете. Вама свјетлуца та ђаволска превара да сте бољи и да не требате сваке недеље и празника ићи у храмове. Не требате! Али једном мјесечно сваки човјек који је крштен дужан је да иде у Храм Божији”, закључио је отац Гојко у својој проповиједи.

Послије Свете Литургије благословен је и пререзан славски колач, а затим уприличена славска трпеза и приређено послужење за све присутне вјернике.

Посебну благодат на Св. Литургији је представљало присиство честице моштију Св. Симеона Богопримца.

Попадија Миомира Мотика

Pin It on Pinterest

Share This