Izaberite stranicu

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, у сриједу 22. маја 2019, Свету Архијерејску Литургију, поводом празника Пренос моштију Светог оца Николаја, храмовске славе цркве, посвећене Светом Николају у Војном Селу код Плава.

Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије уз молитвено учешће вјерног народа.

Празник и храмовну славу сабранима је честитао Преосвећени Епископ Јоаникије, подсјетивши да главни празник Светог Николе прослављамо у најхладније доба године, а Пренос његових чесних моштију из Мире Ликијске у град Бари, светкујемо у свјетлости најрадоснијег празника, Васкрсења Христовог.

„У Барију почивају његове свете мошти и сабирају све хришћане. Нарочито, православни хришћани поштују спомен Светог Николаја и притичу његовим моштима, као и побожни католици. Сви му се моле, јер је Свети отац Николај, у вријеме земаљског живота, вјерно служио Господу Исусу Христу, Светој Тројици и Цркви Божјој, носио Бога живог у свом срцу, у својим мислима, у својој души“.
„Уз благодатну помоћ Божју, чинио је људима многа доброчинства и чудеса, болесне лијечио, немоћне подизао, сиромашне тјешио и помагао, тужне ободравао“, казао је Владика.

Свети Николај, додао је Епископ Јоаникије, свима којима је милост Божја била потребна од Бога је ту милост измолио, а свету православну вјеру штитио као зеницу свог ока.

„Он се у Цркви Божјој прославља и поштује као апостол Христов и увијек га помињемо послије Светих апостола, који су били свједоци Христових дјела, свједоци Његовог васкрсења, а Свети Николај, који је живио, неколико вјекова послије апостола, својим духовним очима је видио Христа Господа и настанио Га у свом срцу. Имао је ону исту вјеру, коју су имали Свети апостоли, иако Га није видио својим тјелесним очима“.

„Иста чудеса, која су чинили Свети апостол Петар, Павле и други од апостола, чинио је и Свети Николај за вријеме свог живота, а нарочито послије своје блажене кончине. На многим примјерима су се показала његова божанска и превелика чудеса“, бесједио је Преосвећени Владика.

На овај свети дан цијела васељена прославља Светог Николаја, нарочито православни хришћани. Тој великој заједници у Цркви Божјој припада и ово мало мјесто, Војно Село, управо, преко Светог Николаја и светог храма, њему посвећеног, преко Светог причешћа.
„Тој неразоривој заједници глава је Христос, а међу светима нарочито сија спомен Светог Николаја, коме пјевамо као брзом помоћнику, избавитељу од свих невоља, туга, опасности, тјескоба, који нам даје ширину, спокој, мир, који нас штити“.

„Нека буде са срећом нашим честитим домаћинима, који су припремили данашње славље, нека буде на здравље њима и њиховим породицама, њиховим домовима, потомству. Нека их Бог награди за њихову љубав према Цркви, према овом светом сабору, према овом празнику“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Домаћини данашњег славља, у спомен Светог Николаја Мирликијског, били су: Милутин, Веселин, Мартин и Ранко Турковић. Заједничарење је настављено уз трпезу братске љубави, коју је овим поводом, припремио Синиша Раденовић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This