Izaberite stranicu

На Новом гробљу у Бањалуци служен је парастос и положено цвијеће поводом обиљежавања 27 година од страдања 12 беба у Клиничком центру због недостатка кисеоника, који није могао бити допремљен овој здравственој установи копном због ратних дјестава, а ни ваздушним путем јер је на снази била забрана Савјета безбједности УН за летове изнад БиХ.

Парастосу, који су служили свештеници Епархије бањалучке, присуствовали су, и цвијеће на гробницу 12 бањалучких беба положили, изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, министар породице, омладине и спорта Соња Давидовић, те посланици у Народној скупштини Давор Шешић и Срђан Мазалица.

Парастосу су присуствовали и чланови Републичке и Градске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, као и чланови породица преминулих беба.

Секретар Удружења “12 беба” Жељка Тубић поручила је да је трагична смрт 12 беба у Клиничком центру Бањалука 1992. године због недостатка кисеоника, догађај који се не смије никада заборавити.

– Овај догађај не смије бити избрисан из сјећања и помињања, јер је обиљежио ток рата и један дио историје на овим просторима – рекла је Тубићева након парастоса и полагања цвијећа на Новом гробљу у Бањалуци поводом обиљежавања 27 година од трагичне смрти 12 бањалучких беба.

Тубићева је навела да чланове породица преминулих беба тјеши то што овај догађај не пада у заборав, већ супротно, сваке године која долази више се о томе прича и говори у јавности, пишу књиге и снимају документарни филмови.

– Вријеме не може ублажити губитак дјетета. Свака година која дође је све тежа за нас мајке и наше породице. Не може човјек бити комплетан ако изгуби дијете, поготово бебу којој уопште није дата шанса да живи – каже Тубићева.

Програм обиљежавања 27 година од страдања бањалучких беба биће настављен код спомен-обиљежја “Живот” у центру Бањалуке полагањем цвијећа и обраћањем званичника.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This