Izaberite stranicu

Празник Преноса моштију Светог оца Николаја Мирликијског Чудотворца, свечано је и молитвено прослављена данас, 22. маја на Преполовљење Педесетнице, у Цркви Светог Николаја у Милојевићима у Пјешивцима.

Литургију поводом храмовне славе служио је свештеник Радмило Чизмовић, парох пјешивачки.

У олтару је чтецирао Стефан Перовић, а за пјевницом су појали Братољуб Радовић, апсолвент Богословског Факултета и професор Александар Вујовић, уредник Катихетског програма Радио Светигоре.

После прочитаних одјељака из Апостола и Јеванђеља, сабраном народу, пастирском бесједом обратио се отац Радмило. Он је говорио о празнику Светог Николаја и Преполовљењу, указавши на величину овог празника и на живот угодника Божијег Николаја, који вјековима благосиља и чува све оне који га славе и прослављају.

После причешћа вјерних, око Храма је прошла литија а потом је пререзан славски колач.

Иконе Светог Николаја у литији су носили браћа Павле и Владислав Илић и Лука Шкулетић.

Сабранима се још једном својом бесједом обратио отац Радмило Чизмовић честитајући славу свим сабраним, пожељевши да их благослов Господњи прати и молитве Светог Николаја Мирликијског Чудотворца и да идуће године буде још више људи и поготово дјеце, која су наша будућност.

У име домаћина захвалио се свима господин Бранислав-Брано Пајовић, говорећи укратко о овом храму и о историји села Милојевићи и пјешивачког краја.

Потом је приређена славска трпеза љубави на којој су дјечица рецитовала пјесме у част светитеља Николаја.

Уз струне гусала неколико народних пјесама и здравица отпјевао је српски народни гуслар Бошко Вукићевић из Добруша.

Овим светим литургијским сабрањем, благослов Господњи и молитве Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, прати пјешивачко село Милојевиће, а благодатна сила Светог Василија Острошког Чудотворца, чува и милује све његове житеље.

Александар Вујовић

 

Pin It on Pinterest

Share This