Izaberite stranicu

Светом литургијом и резањем славског колача данас је у Котору прослављена храмовска слава Цркве Светог Николе – Пренос моштију Светог оца Николаја.

“Свети Никола је само послушао оно што је Господ проповиједао. Напојио се оном водом коју је Господ дао. Та вода је сам Господ Христос који је рекао: Ја сам хљеб живота, Ја сам пут истина и живот”. Свети Никола се напојио том духовном храном и хљебом живота и зато је могао да посвједочи истини. На првом Васељенском сабору је полемисао са безбожним Аријем, на начин како је он то урадио. Полемисали су и други неки који су били много образованији од њега, али не толико свети, тако да је безбожни Арије био побијеђен. Сво вријеме свога живота је побјеђивао љубављу и оним што је на извору живота од Христа научио”, казао је у бесједи архијерејски намјесник бококотрски, парох которски, протојереј ставрофор Момчило Кривокапић.

Од Светог Николе безбројни су кроз вјекове тражили и добили помоћ.

“Посебно поморци, они који плове и они који лете ваздухом, сви који призивају Светог Николаја”, казао је отац Момчило.

Подсјетио да је сваки  четвртак посвећен апостолима и Светом Николи.

“Недјеља је посвећена Васкрсењу, понедјељак анђелима, уторак Светом Јовану Крститељу, сриједа Часном крсту…  Дакле поред толико дивних архијереја, свештеника, Црква је изабрала Светог Николу. Дакле он је један од највећих међу највећима. Њега данас прослављамо, јер је Бог њега прославио. Ако ми будемо прослављали Бога на начин како је то радио Свети Никола, Бог ће нас прославити”, казао је између осталог отац Момчило Кривокапић.

Данас на Пренос моштију Светог оца Николаја у Цркви Светог Николе приређен је и концерт СПД „Јединство“ са репертоаром из Хајновке у Пољској, гдје је которски хор у великој конкуренцији освојио треће мјесто.

Светој литургији је присуствовао и конзул Србије Зоран Дојчиновић.

Предраг Николић

 

Pin It on Pinterest

Share This