Izaberite stranicu

На данашњи дан, 22. маја 1992. године у болници у Бањалуци умрла је прва беба због несташице кисеоника, јер, током борби у грађанском рату у БиХ српских јединица против муслиманских и хрватских снага за коридор код Брчког, САД и остале западне земље нијесу дозволиле допремање хуманитарне помоћи ваздушним путем западном дијелу Републике Српске.

До  јуна 1992. године у Бањалуци је умрло 12 беба, које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице, јер не постоји циљ којим ће икад ико моћи да оправда коришћење таквог средства. Смрт 12 бањалучких беба је догађај који се десио у мају и јуну 1992. године током распада Југославије и рата у БиХ, када је на одјељењу за интезивну његу у бањалучком породилишту умрло 12 новорођенчади услед недостатка кисеоника потребног за адекватан третман. Несташица је била последица блокаде српске територије од стране хрватских и муслиманских војних снага у рејону Семберије на сјевероистоку БиХ. Ове смрти као и све већа несташица основних животних потрепштина су биле разлог за велику војну операцију „Коридор“, гдје су се снаге Војске Републике Српске сукобиле са хрватским (Хрватска војска и ХВО) и муслиманским (ткз.Армија БиХ) војним снагама. Сукоби су трајали од 14. до 26. јуна 1992. године и завршили су се пробојем блокаде. Касније у народу ова историјска војна побједа је названа “Коридор живота”, јер је омогућила нове животе. Сам град и околина Бања Луке нијесу имала ратна дешавања, али су се у близини Бања Луке водиле жестоке борбе српских војника против муслиманских и хрватских, које су углавном дјеловале скупа. Војска Републике Хрватске је такође извршила агресију на Босни и Херцеговину, прво у сјевероисточним дјеловима БиХ око Брчког, Оџака и Орашја, а потом у југозападним дјеловима БиХ: Чапљина, Дувно, Ливно, Купрес. Поред хране, недостајало је највише медицинског и санитетског материјала. У то вријеме су хрватске и муслиманске војне снаге под блокадом држале „посавски коридор“, који је повезивао западни дио Републике Српске и Републику Српску Крајину са источним дијелом и Србијом. Овим је било онемогућено да се потребан кисеоник до Бање Луке достави копном.

Једини пут којим је кисеоник било могуће доставити је ваздушни, али због забране лета над територијом БиХ од стране Савјета безбједности, авиону који је требало да из Београда достави кисеоник за Бању Луку није био дозвољен лет. Упућени су многи апели за помоћ али иако су представници УНИЦЕФ-а и осталих међународних хуманитарних организација били добро упознати са овим проблемом, авион са боцама кисеоника је неколико дана чекао дозволу за полијетање коју на крају није добио. Недуго затим због недостатка кисеоника умире 12 новорођенчади на Клиници за дјечје болести у Бањој Луци. Иако су доктори покушали да употријебе „индустријски кисеоник“ којег су добили од ВРС и неколико приватних предузетника, као и од неколико грађана, то је било недовољно да се бебе спасу. Након седам дана од датума смрти последње умрле бебе, Војска Републике Српске заједно са јединицама Српске Војске Крајине успоставља коридор са Србијом, којим се од тада кисеоник редовно могао достављати и омогућено је боље снабдијевање западних српских земаља. Двије бебе из Бања Луке су успјеле да преживе али не задуго и не без последица.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This