Izaberite stranicu

У руском Mанастиру Светог Пантелејмона на Светој Гори у недељу ујутро 18. маја избио је пожар, који је нанео озбиљну до сада непроцењену штету. Хвала Богу, није било људских жртава и ниједна манастирска богослужбена утвар или икона нису захваћени. Међутим, обим штете је прилично велики.

У интервјуу агенцији Цариград игуман манастира архимандрит Евлогије изјавио је да је у ноћи између суботе и недеље просторију у којој су смештени генератори и друга техничка опрема захватила ватра и она је потпуно изгорела. Не зна се шта је узрок пожара. Остао је у раду само један мали генератор који снадбева струјом кујну, тако да су и светла у цркви без струје.

Манастирски живот се и надаље нормално одвија, али манастир није у стању да за неко време прима поклонике, док су оних око 150 гостију који су се у време пожара затекли у том манастиру, морали да га напусте пошто манастир нема могућности да их опслужује.

Због пожара, неке радионице којима је потребна струја (за обраду метала, дрвета…), месец дана неће моћи да раде. Око 100 сабраће и мањи број радника, наравно, и даље обитавају у манастиру.

Извор: Оrthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This