Izaberite stranicu

У недељу Раслабљеног, 19. маја, у којој наша Црква слави праведног и многострадалног Јова, и празник Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца Свету литургију у храму Светог Јована Владимира служио је Епископ буеносаирески и јужно-централно амерички г. Кирило. Саслуживали су протојереј-ставрофор Слободан Зековић, протојереј-ставрофор Милан Радуловић, протојереј Љубомир Јовановић и јереји Младен Томовић и Александар Орландић.

Надахнутом бесједом присутном народу се обратио Владика Кирило говорећи о значају Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца.

“Приговарали су ови наши људи што желе да се дистанцирају од Срба и свега српског да Његош нигдје није помињао Светога Саву. Наравно да то није тачно. Прије свега, што је Његош Христов човјек, а и Свети Сава је Христов човјек, тако да они један другога садрже у себи. Не мора да му помиње име да би се подразумијевало да је Његош поштовао светосавско наслеђе и да би био дубоко у њему укоријењен”, рекао је Владика.

Подсјетио је на стихове из “Шћепана Малог” весели се праху Немањића, Немањића и Гребљановића.

“Што је то до дубоко утемељење у светосавском завјету које је имао наш Ловћенски Тајновидац”, казао је Владика Кирило.

Након одслужене Литургије, Владика Кирило је заједно са свештенством и вјерним народом освештао славски колач и жито у капели која се налази у порти храма, а која је посвећена Светом Петру Другом Ловћенском Тајновидцу.

Дејан Вукић

 

Pin It on Pinterest

Share This