Izaberite stranicu

У срцу Букурешта, иза скривене вегетације и бетонске станице која је некада служила за подизање стамбене четврти “Авиатиеи”,  у нестварном крајолику изолованом од буке овог вишемилионског града, на мјесту гдје су монахиње уздизале своје молитве за мир и спасење свијета, освештан је камен темељац за манастир Кристијана, 1994. године.

Кристијана није посебан манастир само по томе што представља оазу мира и молитве у епицентру градске вреве и метежа, већ по томе што је уточиште за усамљене и немоћне старице којима је потребна њега, пажња, утјеха…

Дана 2. октобра 2005. на овом светом мјесту освештана је  манастирска црква посвећена Успењу Пресвете Богородице, чија је изградња трајала четири године, и отворен је дом  у којем шеснаест монахиња са игуманијом, мати Бенедиктом,  уз помоћ и подршку  једанаест чланова медицинског особља  свједоче љубав и жртву према  двадесет и седам старица које су уточиште нашле под овим светим сводом, привремено или трајно  и којима је потребна различита врста помоћи.

Манастирски комплекс, осим двије цркве, од којих је једна још у изградњи,  састоји се  од осам салона, медицинског кабинета и собе за третмане опремљене модерним апаратима гдје се старицама указује медицинска помоћ у виду дијагнозе, лијечења…

У овом манастиру осим молитвене подршке и љубави коју добијају од монахиња старице добијају и бригу, смјештај, социјалну помоћ, припрему и послуживање оброка, вођење домаћинства, социјално и духовно савјетовање, психолошко савјетовање, пружање програма ерготерапије, подршку за хигијену тијела, културне и образовне активности, као  и социјализацију и опоравак.

У манастирској цркви се налази и икона са дјелићем моштију старца Антипе, румунског, светогорског и валаамског светитеља, чудотворца . Дјелић моштију старца Антипе је 2001. године донио блаженог спомена Патријарх румунски  Његово блаженство Теоктист. Присуство моштију светог старца Антипе дају подршку и помоћ и старицама и монахињама у заједничком послу подвига и љубави.

Старост је посебно осјетљив период људског живота, посебно у социјално несређеним друштвима као што је наше, а када томе придодате и усамљеност и недостатак љубави, онда тај период кад човјек умјесто да убира плодове свога  овоземаљског живота и спрема се за Небеско Царство, постане мучење и патња. Овакав примјер гдје се жртвује за добро свог ближњег и на дјелу свједочи заповијест о Љубави  према Богу, према  ближњем, поштовању родитеља, чак иако и није крвно ваш, представља узор који свима нама треба, као и оваква мјеста за бригу и подршку старим и немоћним.

Да би Господ даровао и нама љубави и жртве, молитвама наших светитеља да и ми поучени овим дивним примјером нађемо начина да олакшамо старост нашим сународницима.

За оне који желе да посјете овај дом љубави и жртве, адреса је: Улица Пипера бр. 49, сектор 2, Букурешт, Румунија. Тел.: 021/490.82.80; email> manastireachristina@gmail.com

Захвалност  за овај скромни путопис дугујемо нашим домаћинима Константину, Екатерини, Јоани и једногодишњој Параскеви, за љубав и пажњу којом су нас провели кроз овај дом Мајке Божије.

                                                                                                               Из Букурешта: хаџи Смиља Влаовић

Pin It on Pinterest

Share This